Siniša Jenkač: Brojni projekti čine Novi Marof poželjnim mjestom za život Foto: Vox media

Siniša Jenkač: Brojni projekti čine Novi Marof poželjnim mjestom za život

vv | 15.6.2022. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno

Grad Novi Marof 13. lipnja proslavio je svoj dan, blagdan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog. O tome što je sve učinjeno u proteklom razdoblju, projektima i planovima za budućnost, govorio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Ono što je vidljivo pri dolasku u Novi Marof su radovi na istočnoj obilaznici Novog Marofa. U kojoj su fazi, kada se očekuje završetak ove najveće investicije?

Istočna obilaznica grada Novog Marofa, investicija od 150 milijuna kuna, bit će završena u ožujku iduće godine. Cesta je to od nemjerljivog značaja za naš grad. Ne samo zbog rasterećenja prometa od nekih 8500 vozila koja prolaze kroz centar Novog Marofa. Izgradnjom obilaznice dobili smo mogućnost formirati centar naselja. Tu je i otvaranje doline rijeke Bednje sa zapadne strane obilaznice, koja će se u budućnosti pretvarati u gospodarsku zonu. Istočna je obilaznica kao projekt osmišljena još 1987. godine i do realizacije smo čekali desetljećima. Trenutno nas svega još koji mjesec dijeli od konačnog završetka radova.

Među projektima u Novom Marofu ističu se oni u zaštiti okoliša - od sanacije Čreta vrijedne 17,5 milijuna kuna do izgradnje reciklažnog dvorišta, vrijedne preko tri milijuna. Koliko su takvi projekti važni za Novi Marof?

Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret bio je od iznimne važnosti za Grad Novi Marof jer je konačno, nakon nekoliko desetljeća nepropisnog odlaganja otpada, sanirano i zatvoreno odlagalište neopasnog otpada. Puno govore i same brojke. Sanirano je oko 184.000 m3 otpada, a tlocrtna površina saniranog tijela odlagališta iznosi oko 21.121 m2. Godine gomilanja i neadekvatnog odlaganja dovele su do ovih zapanjujućih tona nesaniranog otpada. Da bi se takve situacije izbjegle u budućnosti i da se mlađe generacije ne bi suočavale s ovakvim problemima, važno je raditi na prevenciji nastajanja otpada, odnosno pravilnom razvrstavanju. Upravo je reciklažno dvorište od izuzetne važnosti za građane radi povećanje kvalitete usluge sakupljanja otpada kroz njegovo odvajanje radi oporabe i recikliranja. A pored reciklažnog dvorišta izgrađen je novi poslovni prostor gradskog komunalnog poduzeća Novokom. Preseljenje na novu lokaciju omogućit će gospodarenje otpadom po najvišim standardima, dok će zaposlenici imati bolje uvjete rada. Dodatni potencijal razvoja Novokoma i iskorak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša je nabava dva nova komunalna vozila od čega jedno ima tzv. kransku ruku što ga čini specijaliziranim za sakupljanje biorazgradivog otpada. Uz sve to, jedan od budućih ciljeva je izgradnja kompostane.

Novi Marof je površinom velik grad. Kako se uspijeva održati razina ulaganja u cestovnu infrastrukturu?

Grad Novi Marof je od 2019. godine do danas u asfaltiranja nerazvrstanih i lokalnih prometnica uložio preko 9 milijuna kuna. Tijekom 2019. godine radilo se na modernizaciji cesta u čak 18 naselja. Godinu kasnije započeta je modernizacija i sanacija u vrijednosti preko 3,6 milijuna kuna, a tijekom prošle godine ugovoren je nastavak asfaltiranja 11 dionica, oko 3,5 kilometara cesta, uz to i popravci na 20-ak raznih točaka. Radovi su na više-manje svim lokacijama gotovi ili se privode kraju. S obzirom na to da se na području Grada prostire gotovo 500 km nerazvrstanih cesta čije održavanje i modernizacija zahtijevaju stalna ulaganja i angažman, u tijeku je priprema novih natječaja za daljnje radove u vrijednosti 3 milijuna kuna. Izgradili smo cestu i u poduzetničkoj zoni iza Autobusnog kolodvora. A s obzirom na obilne oborine, potrese, reljef terena, opterećenje i ljudsko djelovanje, imamo i klizišta na čije sanacije odlazi značajni dio budžeta.

Što za razvoj grada znači energetska obnova i dogradnja vrtića, još jednog projekta koji je realiziran u prethodnom razdoblju?

Želimo svojim sugrađanima osigurati sve uvjete za život primjeren urbanoj sredini 21. stoljeća. A osiguravanje kvalitetne brige za najmlađe je osnova. Dječji vrtić Novi Marof ove godine obilježava 50 godina rada. Postojeća zgrada izgrađena je 2001. godine. Zato smo u dogradnju i energetsku obnovu dječjeg vrtića uložili 13 milijuna kuna. I tu smo koristili sufinanciranje bespovratnim sredstvima Europske unije. Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko. Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Puno se ulagalo i u društvene domove. Zašto je važna ta tzv. društvena infrastruktura?

Društveni domovi su središta okupljanja svakog naselja i svaka kuna uložena u njih višestruko se vraća. Cilj nam je svim građanima Novog Marofa, bez obzira žive li u centru ili okolnim dijelovima grada, osigurati podjednake uvjete života. U društvene domove unazad nekoliko godina uložena su značajna sredstva. DVD Podevčevo je uredilo vatrogasno-društveni dom i vatrogasno spremište. Preko 2,3 milijuna kuna uloženo je u adaptaciju društvenih domova u Orehovcu, i Završju Podbelskom, uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Uređen je i dom u Sudovcu. Tijekom 2020. godine obnovljeni su društveni domovi u Madžarevu, Završju Podbelskom i Podrutama. Slijedio je dom u Strmcu. Prošle godine je 560 tisuća kuna uloženo u obnovu društvenog doma i zamjenu krovišta u Donjim Podrutama i obnovu doma u Možđencu. Ove godine obnavlja se društveni dom u Gornjem Makojišću. Predstoji uređenje doma u Presečnom i gradnja društvenog doma u naselju Donje Makojišće, a koji će koristiti i građani Jelenščaka, Topličice, te zaseoka Japače polje i Matušini.

Kakva je situacija s izgradnjom stambenih prostora u Novom Marofu?

Novi Marof oskudijeva takvim prostorima pa smo to to osigurali kroz izmjenu Urbanističkog plana uređenja naselja Novi Marof i kontaktnih zona. Neki su prostori privatni, a neke su već kupili privatni poduzetnici koji planiraju uskoro krenuti s izgradnjom stambenih zgrada. To je za nas vrlo važno kad je riječ o centru grada, prostoru za koji imamo velike planove. Već spomenutom obilaznicom izmičemo tranzitni promet iz centra i dobivamo mogućnost da ga uredimo na primjereniji način. Već smo počeli s realizacijom nekih projekata koji vode prema pravom sportskom centru. A tu je i privatna inicijativa koja se uključuje u realizaciju ovih planova.

Mislite na budući poslovni centar?

Tako je. Sredinom prošle godine, u svega par mjeseci, područje grada obogaćeno je posve novim objektom u kojem posluje trgovački lanac Spar. Njegovom izgradnjom Novomarofčani su dobili proširenu ponudu, povećana je tržišna konkurencija. Dogodine, u ovo vrijeme, na drugoj strani ceste Novomarofčani će moći kupovati u trgovinama Marof Malla. Trgovački će se centar prostirati uz prostor budućeg sportskog kompleksa, a u potpunosti će promijeniti vizuru grada. Najveći interes grada očituje se u stvaranju stotinjak novih radnih mjesta, uz aktivaciju prostora koji je do sada bio neaktivan i neiskorišten. Prema informacijama dobivenim od investitora, za ulazak nekih brendova su zaključeni ugovori i uvjeti su ispunjeni pa će tako u centar doći Lidl s prehrambenim dućanom, Bipa, Sport Vision, Galileo, Tedi, Kik i Pepco, a ostali brendovi će se definirati u završnoj fazi razrade projekta.

Kad su u pitanju sredstava iz proračuna koja su izravno namijenjena građanima, koliko se izdvaja kroz socijalnu politiku?

Provođenje ranije spomenutih projekata u Gradu Novom Marofu omogućeno je i sufinanciranjima kroz EU fondove koje je Grad uspješno iskoristio. O tome govori činjenica da je u protekle dvije godine izvršenje proračuna na razini od oko 50 milijuna kuna dok je prije pet-šest godina bilo na otprilike 16-17 milijuna kuna. Gotovo 6 milijuna kuna izdvaja se za sufinanciranje dječjih vrtića i otprilike 1,7 milijuna kuna se ulaže u ostale grane obrazovanja, osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Iz gradskog proračuna osiguravamo sredstva za učeničke i studentske stipendije i nagrade, za nabavku laptopa i udžbenika za učenike Srednje škole Novi Marof koja nam je posebno važna. Zadržavanje tog standarda zahtijeva puno rada, a osobito zahtijeva kontinuirano traženje vanjskih izvora financiranja, bilo kroz EU projekte, javna poduzeća ili resorna ministarstva. Trenutno imamo 90-ak projekata koje ili počinjemo ili ih pripremamo, otkupljujemo zemljište, imamo građevne dozvole i pripremamo za natječaje. Naš mali tim od svega 15-ak ljudi u Gradu Novom Marofu ima jako puno posla.

Na kraju, koja je Vaša poruka Novomarofčankama i Novomarofčanima za Dan Grada?

Prije svega čestitam blagdan našeg zaštitnika, sv. Antuna Padovanskog. Nakon dvije godine reduciranih kontakata zbog korone, ove smo godine ponovo u punom, velikom obimu vratili sadržaje naše tradicionalne manifestacije „Antunovo v Marofu. Zadovoljstvo je vidjeti velik broj ljudi, ne samo sugrađana i posjetitelja, već i onih uključenih u organizaciju i provođenje manifestacija, naših udruga, koje moram pohvaliti za njihove brojne aktivnosti. To pokazuje da onime što mi radimo kroz sve ove brojne projekte stvaramo temelj za bogat društveni život. I jedno i drugo, i infrastruktura i ljudi, čine Novi Marof poželjnim mjestom za život.