Sindikat radnika migranata o dvostrukom oporezivanju: "Zar i mi moramo napustiti Hrvatsku?" Foto: Ilustracija/Pixabay

Sindikat radnika migranata o dvostrukom oporezivanju: "Zar i mi moramo napustiti Hrvatsku?"

VV | 23.1.2022. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno

- S obzirom na to da početkom nove kalendarske godine redovito kreću aktivnosti prijave i obračuna poreza, na sastanku kojeg smo još u listopadu prošle godine imali u središnjici Porezne uprave, dogovoreno je da u vrijeme božićno- novogodišnjih praznika Porezna uprava objavi informaciju u medijima namijenjenu radnicima migrantima o njihovoj obvezi da sami, dobrovoljno, naprave prijavu osobnog dohotka i drugih primitaka iz inozemstva. Pri tome smo se izborili da, u slučaju dobrovoljne porezne prijave, nema penalizacije, odnosno naplate kazni koje su u rasponu od 5.000 do 50.000 kuna, kao ni naplate zateznih kamata na svih šest proteklih neprijavljenih godina - podsjeća Franjo Lazar, predsjednik Hrvatskog sindikata radnika migranata.

Dovodi u pitanje tvrdnju poreznika da prema međudržavnim ugovorima, odnosno razmjenom podataka, imaju uvid za svakog državljanina Republike Hrvatske gdje radi.

- Ako Porezna uprava ima podatke za sve naše radnike, nije li ih dužna sama, ponaosobno, pozvati putem pismenih poziva da se jave u nadležne Porezne uprave?! Mišljenja smo da još uvijek Porezne uprave dolaze do podataka o radnicima migrantima prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanjem određenih dokumenata ili putem svojih informatora - kažu u sindikatu.

S obzirom na detaljne i brojne obrade, koje je sindikalna pravna služba napravila, kažu kako Hrvatska krši odredbe međunarodnih sporazuma o dvostrukom oporezivanju.

- O tome je naš odvjetnik izvijestio te dao niz dokaza predsjedniku Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarku Tušeku - podsjećaju i zaključuju kako su članovi sindikata nezadovoljni s radom Poreznih uprava te im ne vjeruju.

- Provjerom naših poreznih stručnjaka došli smo do saznanja o do 80 posto krivih izračuna poreznih rješenja čime su radnici migranti zakinuti s po 15.000 kuna. I dalje nas boli tvrdnja ravnatelja središnje Porezne uprave kako smo dužni plaćati porez tamo gdje nam je životni interes. Pitamo se, nije li u interesu državi da nam upravo Hrvatska bude od životnog interesa? Nije li veća korist za državu to što ovdje plaćamo indirektne poreze, kroz kupnju usluga i roba te kroz brojna ulaganja, a što činimo kako naše cijele obitelji, naša djeca i unuci, ne bi napustili zemlju koju volimo čak i kada ima maćehinski odnos prema nama u kontekstu poreznih nameta, da ne kažem "harača“. Zar nam najaktualniji rezultati Popisa stanovništva, iz čega je vidljivo da nam se zemlja prazni, nisu dovoljno jasna poruka?! Moramo li i mi napustiti Hrvatsku? Pitam: Zar je zanemarivo to što nas ima oko 20.000 koji se tjedno ili mjesečno vraćamo u Hrvatsku? Zar je malo to što donosimo do pola milijarde eura i izravno doprinosimo rastu njenog BDP-e kroz naša ulaganja? Prema podacima iz građevinskog sektora, koji je vrlo zorni pokazatelj i akcelerator ekonomske aktivnosti, do 90 % svih poslova hrvatski građevinski obrtnici rade upravo zahvaljujući našim investicijama - poručio je Lazar koji je iznio i nekoliko primjera.

- Jedan od naših članova, koji je već 30 godina zaposlen u Austriji, svojim je kreditima, usmjerenim u izgradnju zgrada, u svoju lokalnu samoupravu donio oko milijun eura. Upravo zbog takvih ljudi, nismo omiljeni u zemljama u kojima radimo jer svoj zarađeni novac ne ostavljamo tamo već ga odnosimo u svoju matičnu zemlju. Tvrdnja da ne doprinosimo u proračune lokalnih jedinica, koje pak sufinanciraju dječje vrtiće koje pohađaju naša djeca i/ili unuci, također ne stoji. Naime, naš prijedlog načelniku jedne od najvećih općina u Hrvatskoj, čijih preko 1000 građana radi u pograničnim državama EU, da sami plaćamo sufinancirane pogodnosti u punom iznosu on je glatko odbio. Njegovo obrazloženje je da općina ima višestruku korist kroz naša ulaganja u izgradnju kuća ili povećanu potrošnju. Nije li to razumno razmišljanje!? - ističe Lazar i poručuje kako nisu "vikend" korisnici hrvatskog zdravstvenog sustava.

- Žurni slučajevi su jedno. Ne biramo kada će se dogoditi, ne možemo ih predvidjeti ni prevenirati, ali nisu ni učestali. Naglašavamo, u državama u kojima rade naši radnici su svi zdravstveno osigurani, a temeljem europske zdravstvene iskaznice građani EU mogu koristiti hitne zdravstvene usluge i u drugim državama EU - ističe.

Hrvatski sindikat radnika migranata stoga predlaže članovima da s dobrovoljnom prijavom poreza još malo pričekaju budući da su u tijeku pregovori s Ministarstvom financija o rješavanju konkretnih devet zahtjeva koje je predložio sindikat, a idu u cilju poboljšanja položaja hrvatskih radnika migranata.

- Zahvaljujemo na velikom razumijevanju, sluhu za rješavanje naših problema te u tom smislu na velikom angažmanu saborskom zastupniku Siniši Jenkaču i predsjedniku saborskog Odbora za gospodarstvo Žarku Tušeku - poručuje predsjednik Hrvatskog sindikata radnika migranata te poziva članove da ih kontaktiraju zbog savjeta ili moguće pravne zaštite.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci