Sindikalni povjerenik pronevjerio novac sindikata i Mundus trgovine!?

vv | 27.5.2017. u 09:45h | Objavljeno u Aktualno

Nekadašnji povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) za područje Varaždinske i Međimurske županije te predstavnik sindikalne podružnice "Mercator – H" Čakovec, Franjo Veble,  nepravomoćno je osuđen na godinu dana uvjetne zatvorske kazne zbog pronevjere, iskorištavanja položaj radi pribavljanja koristi te protupravnog prisvajanja većeg iznosa novca, čime je oštetio Sindikat trgovine Hrvatske.

Od 20. siječnja 2009. do 2. travnja 2013. Veble je, prema presudi varaždinskog Općinskog suda, kao predstavnik sindikalne podružnice "Mercator – H" Čakovec, odnosno osoba ovlaštena za raspolaganje novčanim sredstvima, s računate sindikalne podružnice Sindikata trgovine Hrvatske   neovlašteno podigao i za sebe zadržao iznos od ukupno 79.340,00 kuna. Od toga je 37.651,00 kuna položio na svoj osobni tekući račun, dok je iznos od 41.689,00 kuna koristio za privatne potrebe bez polaganja na račun, oštetivši time Sindikat trgovine Hrvatske za iznos od ukupno 79.340,00 kuna.

Nadalje, kao teritorijalni povjerenik teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Međimurske županije, dana 15. svibnja 2013. u Varaždinu sklopio je ugovor o pozajmici kojim je bilo određeno da će trgovačko društvo "Mundus trgovina", zastupano po stečajnom upravitelju Stanku Makaru, odobriti korisniku pozajmice, Teritorijalnom uredu Saveza samostalnih sindikata Međimurske županije, kratkoročnu pozajmicu u iznosu od 30.000 kuna i rokom dospijeća pozajmice do 30. studenoga 2013.
-To je učinio, iako je znao da navedena pozajmica nije namijenjena Teritorijalnom uredu Saveza samostalnih sindikata Međimurske županije, već ju je isti trebao za vlastite potrebe jer je kao broj računa na koji je pozajmica trebala biti isplaćena dao broj osobnog tekućeg računa, a kada je stečajni upravitelj trgovačkog društva "Mundus trgovina" d.o.o. isplatio navedenu pozajmicu, misleći da se radi o računu Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Međimurske županije, prisvojio iznos od 30.000,00 kuna i potrošio na osobne potrebe, protivno namjeni za koju su mu sredstva dodijeljena čime je pribavio imovinsku korist u iznosu od 30.000,00 kuna, navodi se u nepravomoćnoj presudi.

Uz sve to, Veble je proglašen krivim i zbog toga što od 5. rujna 2008. do 24. travnja 2013. u Čakovcu, kao predstavnik sindikalne podružnice  "Mercator – H" Čakovec  Sindikata trgovine Hrvatske, odnosno osoba odgovorna za vođenje poslovnih knjiga sindikalne podružnice  "Mercator – H" Čakovec Sindikata trgovine Hrvatske, protivno čl. 71. uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija, nije vodio poslovne knjige sindikalne podružnice, i to Knjigu prihoda i rashoda i Knjigu blagajne, iako je sindikalna podružnica obavljala poslovne transakcije.

Tijekom postupka saslušano je više svjedoka, a jedna od svjedokinja je ukazala  da je 1. travnja 2013. postala predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske pa je u tom svojstvu kontaktirala sve povjerenike i članove sindikata raznih podružnica diljem RH kako bi se bolje upoznala s njima i njihovim radom. Praksa sindikata je bila da se za Uskrs i Božić dijele sindikalne pomoći članovima sindikata te ju je u travnju 2013. kontaktirala jedna gospođa iz Čakovca i požalila se da u Čakovcu nije podijeljena Uskrsnica. Kontaktirala je okrivljenika, u to vrijeme predstavnika sindikalne podružnice Mercator – H Čakovec, koji u to vrijeme nije bio u radnom odnosu u sindikalnoj podružnici, već je u vremenu od 2009. do 2013. bio teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Okrivljenik u svojoj obrani , međutim, osporio postojanje bilo kakvog dugovanja prema sindikatu, navodeći da je sav novac uplaćen u korist sindikata, a postoji samo spor oko nekoliko računa za što se nada da će razriješiti situaciju sa odvjetnikom sindikata.

Posebno je naglasio da nije točno da bi novac prisvojio, odnosno neovlašteno podigao s računa jer je bio ovlaštena osoba za podizanje novca s računa. Naveo je da se novac podružnice sindikata nalazio  u blagajni, o čemu postoji evidencija te da je u blagajni čuvao taj novac iz razloga jer je postojala tendencija da novac podružnica uzme sindikalna središnjica, a radilo se o novcu koji je pripadao podružnici. No, naveo je da je na zahtjev predsjednice sindikata taj novac uplatio u korist računa sindikata.  

Istaknuo je kako kaznenu prijavu protiv njega nije podnio sindikat, iako je sindikat imao i odgovarajuće financijsko tijelo za provedbu financijskog nadzora. Sporan mu je iznos od 10.000 kuna koji se spominje u optužnici. Naveo je i da mu se odvjetnica sindikata još nije javila, a vezano za sporne račune. Naveo je i kako je u Županijskom  uredu sindikata bila provala koja je prijavljena policiji i koja je izvršila očevid. Tijekom te provale nestalo je dosta dokumentacije. Ne zna kada je bila ta provala, no policiji je prijavljeno ono što nedostaje pa je to razlog zbog čega nema dijela dokumentacije o poslovanju sindikalne podružnice, s time da on dio dokumentacije ima i kod sebe. Nije se mogao  sjetiti koje godine je bila provala no o tome je sigurno obavijestio središnjicu sindikata te je naveo da je ta provala bila sigurno prije podnošenja kaznene prijave.

Što se tiče računa koji su sporni, a za koje ga sindikat tereti naveo je da se radilo o novcu koji je utrošen za plaćanje novogodišnjih domjenaka kojima su prisustvovali članovi sindikata. Naime, članovima sindikata nisu tijekom godine davani nikakvi pokloni pa je sindikat za članove sindikata koji su odlučili organizirati i prisustvovati novogodišnjim domjencima u vrijednosti po osobi do 100,00 kuna plaćao kao sindikalni povjerenik te domjenke. Samo je tražio da mu se dostavi račun i popis članova sindikata. Misli da je o toj namjeri telefonom obavijestio tadašnju predsjednicu sindikata Dragicu Mišeljić.

Isto tako je naveo da mu nisu priznati niti plaćeni računi prema trgovini Stanić d.o.o. Naime, da su za Uskrs 2011. podijeljeni darovi u naravi članovima sindikata, a koji dar je kupljen u trgovini Stanić d.o.o. Sindikat  mu nije priznao te račune navodno zbog razloga jer ne postoji pojedinačni spisak primatelja s potpisima. No, pojašnjava da se radi o daru koji je doista podijeljen. Tvrdi da je za sve zaposlenike pojedine trgovine ostavio taj dar i zamolio da se potpiše osoba koja je bila prisutna, dakle da o tome postoji dokumentacija.

Ukazao je da osobnim automobilom obilazio sve trgovine u kojima su radili članovi sindikata. Bio je i na području Varaždinske županije te je svim članovima sindikata dostavio taj dar. Sjeća se da je bio problem s jednom članicom koja je prešla raditi u podružnicu dućana u Varaždinu, a koja se obratila županijskom povjereniku sindikata za Varaždinsku županiju s pritužbom da nije primila dar. Toj osobi je zajedno sa županijskom povjerenicom Nevenkom Poljak otišao u taj dućan kako bi provjerio te navode od ostalih zaposlenika od kojih su dobili informaciju da jesu primili dar.

Napomenuo je i kako je  u više navrata upozoravao sindikalnu središnjicu da ne zna sve o vođenju financija, da je sve bilo u redu dok je sindikat imao zaposlenu osobu koja je to radila odnosno nakon toga sve je bilo prepušteno njemu.
Što se tiče prebacivanja novca na njegov tekući račun naveo je da je to bilo moguće u situaciji kada je bio u nekakvoj vremenskoj stisci i nije kod sebe imao dokumentaciju i štambilj sindikata. Znalo je biti situacija da je svoj novac uplatio u blagajnu sindikata pa je nakon toga vratio sebi taj iznos. O tome nema pisanog traga no navodi da je to vidio pravnik koji je radio u sindikatu Miroslav Molnar.

Što se tiče pozajmice od Mundus trgovine d.o.o. odnosno stečajnog upravitelja tog društva Stanka Makara, pojasnio je da se radilo o pozajmici novca koji je trebao poslužiti za obnovu krovišta na zgradi gdje je djelovala županijska podružnica sindikata. Naime, krov je jako prokišnjavao, a radi se o zgradi koja je zaštićena tako da se obratio i tijelima koja se bave sa konzervacijom i zaštitom zgrada. Misli da je ugovor sa Stankom Makarom potpisao kao fizička osoba te je taj novac trebao poslužiti za popravljanje krovišta. Taj novac se trebao vratiti iz donacije koju je sindikat znao dobivati od grada ili drugih donatora. Naveo je  kako se ne sjeća svih detalja tih događaja jer je u međuvremenu obolio. Smatra da će se ispitivanjem Stanka Makara kao svjedoka doznati prava istina.

Zna da je naknadno to krovište popravljeno no nije iskorišten ovaj iznos novca koji je pozajmio. Taj iznos novca će vratiti u korist TD Mundus trgovina d.o.o. jer raspolaže tim novcem. Naveo je da je inače mislio da je to novac Stanka Makara te je tek iz optužnice doznao da se radi o novcu Mundus trgovine d.o.o.

U dopuni svoje obrane naveo je kako smatra kako ovdje nema oštećenih strana, da je točno da je podizao novčana sredstva međutim da se u nekoliko navrta znalo dogoditi da nije imao sa sobom štambilj te da ništa od podignutog novca nije iskoristio za sebe. Podizao je novac iz razloga što je sindikat u svakom trenutku mogao novac namijenjen podružnici vratiti sebi bez obrazloženja pa da ga je zato podizao i držao u uredu u kasi.

Ocjenjujući obranu okrivljenog, kao i dokaze među kojima je bilo i knjigovodstveno vještaćenje, sud se priklonio optužnici Općinskog državnog odvjetništva