Sigurni na kupanju: Koje opasnosti vrebaju na jezerima i rijekama i kako spriječiti krađe Foto: VV arhiva / ilustracija

Sigurni na kupanju: Koje opasnosti vrebaju na jezerima i rijekama i kako spriječiti krađe

Varaždinske vijesti | 11.8.2020. u 10:41h | Objavljeno u Aktualno

Danas, 11. kolovoza i u četvrtak 13. kolovoza, od 9 do 12 sati, u Info centru policije na Gradskoj tržnici Varaždin (prostor s lijeve strane ulaza kroz vežu iz Kukuljevićeve ulice), građanima je na raspolaganju policijski službenik i kineziolozi Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, koji besplatno savjetuju sve zainteresirane o sigurnom kupanju i opasnostima koje vrebaju na jezerima i rijekama.

Nekoliko korisnih savjeta kupačima

- U danima ljetnih vrućina i sparina većina građana potražit će osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima, moru, pa moramo biti svjesni da takve vrste osvježenja često skrivaju mnogobrojne opasnosti - ističu iz policije.

Ponajprije je riječ o utapljanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu. Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

S ciljem prevencije takvih događaja, a ujedno i ciljem podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete, policija svim kupačima daje sljedeće savjete:
• ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, 
• koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, 
• ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno,
• ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, 
• ne plivajte neposredno nakon obroka, 
• ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući, 
• izbjegavajte plivati sami, 
• djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe: - imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi, 
• neplivači ili osobe koje slabije plivaju - obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, 
• ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć
• pozovite pomoć na 112 ili 192! 

Krađe na kupalištima

Na kupalištima nerijetko "ordiniraju" i lopovi, stoga policija ima nekoliko savjeta o tome kako spriječiti krađe na plaži.

- Savjetujemo da svoje stvari ne ostavljate bez nadzora te preporučamo da na plažu nosite samo najpotrebnije stvari i manje novčane iznose. Na plažu ne nosite vrijednije predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, zlatninu i vrijednu tehničku opremu. Također preporučamo da dokumente i novac ne držite zajedno, i ponesite sa sobom onoliko novca koliko je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled, itd.) - napominju iz varaždinske policije.

Ako na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete, a ako na plažu dolazite biciklom - osigurajte ga vežući ga za drvo, ogradu ili sl. Svoje stvari (torbe, ključeve, mobitele, foto-aparate, kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora - ako ste spriječeni, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.

- Ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari, vrijedne predmete pohranite na neko sigurno mjesto. Ukoliko sjedite na terasi ugostiteljskog objekta, ne odlažite torbice sa stvarima kraj sebe i ne ostavljajte ih bez nadzora, Ukoliko ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik - savjetuju iz policije.