HVZ upozorava građane na veliku opasnost od požara: Pridržavajte se ovih 6 savjeta Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

HVZ upozorava građane na veliku opasnost od požara: Pridržavajte se ovih 6 savjeta

vv | 8.7.2022. u 21:00h | Objavljeno u Aktualno

Svjedoci smo povećanog broja požara u prvoj polovici godine, što uključuje i veći broj požara raslinja, požara na otvorenome prostoru kao i povećanu ukupnu opožarenu površinu. Sve su to velike štete, osobito za biljni i životinjski svijet kojima trebaju godine za oporavak. Također, samo gašenje požara iziskuje i angažman ljudskih i materijalnih resursa što stvara veliki trošak za državu. 

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježena su ukupno 9.673 požara i 6.890 požara na otvorenom prostoru što je gledajući postotke, povećanje ukupnog broja požara od 34% dok je ukupan broj požara na otvorenom prostoru u odnosu na prošlu godinu povećan za više od 50%. Podaci su to Državnog vatrogasnog operativnog središta 193 koji potvrđuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja požara u gotovo svim kategorijama te da se opožarena površina povećala za više od 240% u odnosu na prošlu godinu.

- Na svim ovim požarima na otvorenom prostoru angažirani su značajni ljudski i materijalni resursi, a nerijetko su bili ugroženi i objekti kao i ljudski životi. Svjedoci smo sve ekstremnijih klimatoloških pojava, a visoke temperature i manji broj padalina uzrok su velikog i vrlo velikog indeksa opasnosti od šumskih požara koji je proglašen za gotovo cijelu Hrvatsku. Stoga ponavljamo da je važno da građani ne lože vatru na otvorenome, ukoliko koriste roštilje u svojem domaćinstvu da ugase žar, da ne bacaju opuške te da zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 ukoliko primijete požar - rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) uputila je upozorenje građanima s obzirom na visoki indeks opasnosti od požara te savjete kako se ponašati. Donosimo ih u nastavku:

savjeti-za-gradane.jpg