Senka Bulić: Kazalište mora reagirati na okolnosti u kojima djeluje, nove umjetnike, impulse...

Željko Slunjski | 1.2.2022. u 20:46h | Objavljeno u Aktualno

Kriza rukovođenja varaždinskim HNK privedena je kraju. Gradsko vijeće Grada Varaždina u ponedjeljak je na sjednici, među ostalim, pred sobom imalo dvije odluke. Jednu, kojom je dosadašnja intendantica Jasna Jakovljević, na svoj zahtjev, razriješena dužnosti 28. veljače, a drugu prema kojoj je od 1. ožujka na “vrućoj fotelji” na iduće četiri godine nasljeđuje ugledna glumica i redateljica Senka Bulić (57) iz Zagreba.

Rođena je Splićanka, kazališna, televizijska i filmska glumica, kao i kazališna redateljica. K tome, pionirka nezavisnog kazališta. Medeja, Fedra, Crna kraljica i Jackie Kennedy samo su neke od jakih žena koje je glumački utjelovila. Dakle, kompletna osobnost, čijoj kompetentnosti pridonosi i činjenica da je vlasnica svojeg privatnog kazališta Hotel Bulić, kojeg dvadeset godina uspješno vodi kroz minula za umjetnost turbulentna vremena. A u djetinjstvu željela je postati i rock zvijezda!?

Što vas je motiviralo da se javite na natječaj za intendanticu varaždinskoga HNK?

- Bila sam motivirana mogućnošću stvaranja kvalitetnog programa s umjetnicima koji mogu nositi taj repertoar. Imam veliko iskustvo u upravljanju kazališnim mehanizmima. Vodila sam kulturni centar u kojem sam utemeljila Scenu Gorica, radila sam 2014. kao direktorica dramskog programa i zamjenica velikog, nedavno preminulog, maestra Nikše Bareze,tadašnjeg direktora Splitskog ljeta. Svoju vlastitu organizaciju vodim više od dvadeset godina. Čitav svoj profesionalni život posvetila sam kazalištu, kao glumica, redateljica, producentica. Izazov mi je mogućnost da radim u ustanovi s takvom tradicijom, kakvu ima varaždinski HNK, i da u suradnji s publikom i umjetnicima stvorimo jedan veliki novi projekt koji će, nadam se, živjeti, komunicirati s gradom, regijom i šire.

Koliko ste upoznati s aktualnom situacijom u ovoj kazališnoj kući?

- Gledala sam dosta varaždinskih predstava i to je jedan od najzanimljivijih ansambala, s glumcima različitih profila i generacijski raznolik. Morala bih biti više upućena u prijašnje funkcioniranje kazališta da bih vam mogla kompetentnije odgovoriti. Zasad mi je prioritet što prije upoznati se s postojećom situacijom i krenuti u pripreme repertoara te osigurati uvjete za nastavak rada HNK Varaždin.

Kakva je vaša vizija varaždinskoga teatra odnosno kako ste predstavili program Kazališnom vijeću?

- Predstavila sam svoju ideju programa koju bih ostvarivala u suradnji s različitim umjetnicima, ovisno o svim okolnostima i mogućnostima. Želim postavljati pred umjetnike i publiku važne tekstove naše i svjetske književnosti, nova čitanja, praizvedbe, otvarati pitanja, dileme koje nas određuju, uzbuđuju u vrlo nesigurnom, ali možda zato i inspirativnom vremenu. Želim postaviti repertoar koji uvažava nacionalne i lokalne specifičnosti. K tome otvoreno, fleksibilno, demokratsko kazalište, za umjetnike i građane. Kazalište mora reagirati na okolnosti u kojima djeluje, na nove umjetnike, impulse.... Želim umjetnike i publiku izložiti različitim estetikama.

Znači li dolazak u Varaždin i napuštanje vašega Teatra Hotel Bulić koji obilježava svoju obljetnicu?

- Dolaskom u Varaždin prestajem biti odgovorna osoba u Kazalištu Hotel Bulić. To ću mjesto prepustiti nekom od umjetnika s kojim dijelim senzibilitet prema estetici kakvu sam promovirala godinama. Htjela bih da Hotel Bulić i dalje radi punim tempom,čak i pojačano. Željela bih da nastavi raditi u skladu s motivacijom zbog kojeg je i osnovano, ispunjen novim energijama i novim kreacijama.