SDP Varaždin: Ovo je potencijalno veća opasnost od bala, Varkom će poništiti natječaj za pročistač Foto: Martin Novosel

SDP Varaždin: Ovo je potencijalno veća opasnost od bala, Varkom će poništiti natječaj za pročistač

VV | 19.7.2022. u 11:36h | Objavljeno u Aktualno

- Moguće opasnosti ove afere su puno veće od svega što je bilo do sada. Na ovaj način, ne samo u Varaždinu, su se vodili poslovi po kafićima i na način koji je poptuno neprimjeren za demokratsko društvo u kojem bi trebalo biti što manje korupcije jer su najbliži suradnici koji su imenovani preko natječaja radili što su radili. Presumpcija nevinosti o kojoj govori bivši gradonačelnik je smiješna jer na žalost u Hrvatskoj imamo pravosuđe koje je potpuno neefikasno, neću reći korumpirano, gdje sudski procesi traju 10-15 godina. Taj uskočki optuženik i loš gubitnik moralizira i nama govori da je to naš posao i da smo mi to potpisali, a dobro zna da su to njegova nedjela - rekao je na samom početku današnje novinarske konferencije varaždinske gradske organizacije SDP-a, predsjednik SDP-a i zamjenik graddonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

Također je naglasio da su upravo ovakve afere razlog zašto su glasači na prošlim izborima glasali za promjene.

- Ovo je veća bomba i potencijalno veća opasnost od bala i svega što smo imali do sada - zaključio je Marković.

Gradonačelnik Neven Bosilj se osvrnuo da zbog ove situacije su obustavljeni zahtjevi za naknadu sredstva koje su poslani iz Varkoma i prekinuta sva plaćanja, a moglo bi se zbog svega obustaviti i sama aglomeracija.

Neven_Bosilj.jpg

Neven Bosilj

- Danas je sjednica provedbenih i upravljačkih tijela Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva regionalnog razvoja gdje očekujem da će znati braniti Varkom jer prema OLAF-u koliko sam shvatio smatraju da je cijela aglomeracija "kontaminirana". Do sada je već odrađena aglomeracija Varaždina, Varaždinske Toplice i ostalo koje bi ostale bez praktički milijardu kuna. Od toga su 71 posto sredstva EU pa sami izračunajte kolika je opasnost i bomba koja potencijalno, možda, čeka Varkom - rekao je Bosilj.

Također je najavio da će Varkom, zbog ovih okolnosti, vjerojatno raskinuti ugovor za pročistač i krenuti s novim natječajom koji bi se trebao uskoro raspisati.

- Varkom, građani Varaždina i Varaždinske županije ne bi smjeli snositi enormne posljedice zbog bahatosti i lopovluka nekoliko pojedinaca. Varkom će sigurno raskinuti ovaj ugovor za pročistač i imamo već gotov natječaj koji se može brzo raspisati, ali pitanje je što će biti s tim sredstvima. Nadamo se da će ovo završiti na povoljan način po Varkom - rekao je Bosilj.

Na upit što u konačnici može biti crni scenarij u ovom slučaju, odnosno da li će se obustaviti aglomeracija i morati vratiti sredstva EU fonda, Bosilj je potvrdio da je to mogućnost. 

- OLAF će sigurno ići s nekakvim zahtjevom prema hrvatskim provedbenim tijelima i treba vidjeti što će OLAF i ta tijela dogovoriti. Koliko znam OLAF je bio u Varkomu i izuzeli su određene dokumente  - istaknuo je Bosilj.

Video sadržaj