SDP Trnovec Bartolovečki nezadovoljan radom vladajuće struje u Općini

VV | 2.10.2022. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno
Na sjednici Općinskog vijeća održanoj dana 29. rujna 2022. godine vijećnici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki – Reformisti, HNS –a HDZ-a prihvatili su prijedlog općinske načelnice i izglasali donošenje Odluke o suglasnosti povećanja ekonomske cijene usluge primarnog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Dječjem vrtiću ZEKO Varaždin za 50,00 kuna tako da nova ekonomska cijena smještaja djeteta od 01. listopada mjesečno po djetetu iznosi 1.700,00 kuna, s time da povećanje cijene ide na teret roditelja djece, a takvu odluku vijećnici SDP-a i HSS-a nisu podržali s obzirom na povećanje svih ostalih troškova života.

Vijećnici SDP-a i HSS-a podržali su donošenje Odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći redovitim učenicima srednjih škola za ovu školsku godinu u iznosu 100,00 kuna mjesečno po učeniku za pokriće troškova javnog prijevoza, a koja sredstva su osigurana u Proračunu Općine za 2022. godinu tek nakon podnošenja amandmana na konačni prijedlog Proračuna za 2022. godinu od strane Kluba vijećnika SDP-a i HSS-a. Također podržana je i Odluka o isplati jednokratne novčane potpore umirovljenicima u iznosu od 200,00 kuna (božićnica) i kao ostale Odluke temeljem kojih građani Općine ostvaruju određena prava, a usmjerena na podizanje njihova standarda (obvezu plaćanja odvojenog prikupljanja, prijevoza i obrade pelena, stipendiranje učenika i studenata).
Na dnevnom redu ove sjednice Općinskog vijeća predmet rasprave bilo je i Izvješće o radu općinske načelnice za razdoblje siječanj – lipanj 2022. godine koje nije podržano jer je iz njega vidljivo da su se u Općini obavljale aktivnosti iz redovnog poslovanja, dakle realizirane su mjere koje su bile i prije sadašnje izvršne vlasti kroz programe (osnovno obrazovanje, stipendiranje i nagrađivanje učenika i studenata, zaštite od požara, civilna zaštita, socijalna skrb, razvoj civilnog društva-udruge, gospodarstva-potpore poduzetnicima, sportske aktivnosti), a u okviru Programa održavanja objekata i komunalne infrastrukture realizirani su projekti koji su bili preuzeti od prijašnjeg nositelja izvršne vlasti i trebali su biti realizirani u 2021. godini: unutarnje uređenje prostora matičnog ureda u Bartolovcu, izvanredno održavanje ulice Ruđera Boškovića, Kralja Tomislava, a ulica Ivana Mažuranića uključena je u Program održavanja tek nakon našeg amandmana i trebala je biti planirana izgradnja u okviru Programa građenja.

Brojke iskazane u postocima Iz Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za prvo polugodište 2022. godinu koji je također bio na dnevnom redu ove sjednice Općinskog vijeća su činjenice koje dokazuju o aktivnostima odnosno neaktivnostima izvršne vlasti. Program građenja komunalne infrastrukture neznatno je realiziran, primjerice upravljanje općinskom imovinom 10,84% (uređenje objekata), izgradnje i rekonstrukcije prometnica 0,97%, građenje javne rasvjete 0,00%, uređenje groblja 3,38%, građenje i uređenje javnih objekata 11,64%, poduzetnička zona 5,03%, razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu izvršenje je 0,00% , a koji je vrlo važan projekt za građane s cijelog područja Općine i upitno je kada će biti i realiziran jer unatoč upozorenju Kluba vijećnika SDP-a i HSS-a na inzistiranje vijećnika Reformista i HDZ-a izabran je izvođač radova Infrastruktura d.o.o. Ludbreg koji je nakon što se zatraženo da radovima obuhvate sva naselja Općine odustao od svoje ponude s obzirom da je bio zainteresiran samo za naselje Trnovec. Nadalje, program kulturne baštine 9,52% koji se odnosi na tekuće donacije župama, odvodnje otpadnih voda - kanalizacije 0,00%, program poticanja razvoja poljoprivrede svega 15,03% (potpore poljoprivrednicima), program u kulturi 0,00%.

Iz Izvješća vidljivo je da je općinska načelnica poradila samo na naručivanju izrade projektne dokumentacije navodeći iste bez konkretnih podataka i to projektne dokumentacije koja već i postoji u Općini, primjerice za Kulturni centar za koji postoji projekt pod nazivom Društveni dom istog sadržaja za koji je izdana građevinska dozvola, a rok za prijavu početka građenja bio je 1.04.2022. godine što se propustilo izvršiti ili je namjera da se ponovo utroše sredstva u istu namjenu, a utrošeno je 791.898,75 kuna čime je počinjena šteta za Općinu, kao i za idejni projekt za dogradnju dječjeg vrtića, s time da je upitno čije ponude su prihvaćene i koja je cijena izrade te projektne
dokumentacije.
I nadalje su općinskoj načelnici prioritet privatni interesi iznad javnog jer na vijećničko pitanje vijećnika Željka Šprem načelnica Verica Vitković nakon što se izjasnila da je od 21. kolovoza pa do 02. rujna bila na moru, a na upit da li službenim vozilom odgovorila je da je službeno vozilo bilo na njezinom dvorištu, a upravo je imenovani vijećnik postavio upit na poticaj građana koji su uočili da u to vrijeme nema niti službenog vozila. Iako je u Općini zaposlena savjetnica za računovodstvene poslove, računovodstvenom servisu se i nadalje plaća pružanje računovodstvenih usluga tako da je u ovoj godini za navedene usluge isplaćeno 76.875,00 kuna. Stoga se pitamo dokle, će se privatni interes stavljati ispred javnog u obnašanju javne dužnosti?