SDP: Tko to mulja s muljem u Trakošćanu, gdje je novac i zašto radovi nisu završeni? Foto: Luka Šalamun/ilustracija

SDP: Tko to mulja s muljem u Trakošćanu, gdje je novac i zašto radovi nisu završeni?

vv | 3.5.2023. u 15:38h | Objavljeno u Aktualno

Dvije godine nakon potpisivanja ugovora o čišćenju jezera od nataloženog sedimenta radovi su još daleko od završetka.

Od početnih poteškoća s izlovom ribe, pražnjenjem i isušivanjem jezera, preko naslaga mulja većih od očekivanih do nepovoljnih vremenskih prilika - sve je to rezultiralo višekratnim prolongiranjem roka završetka radova: travanj 2022., studeni 2022., veljača 2023., svibanj 2023. No, kako je očito da ni taj rok nije realan, prema posljednjim informacijama, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ove godine.

>> JEZERO KOJEG NEMA Hoće li Trakošćansko jezero konačno dočekati stari sjaj?

ŽO SDP Varaždinske županije zbog toga je uputio priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

- Danas su trebali biti završeni radovi na Trakošćanskom jezeru, jednom od simbola Varaždinske županije. No, umjesto svečanog otvorenja, danas tamo imamo šikaru, mulj i urušena stabla.

Pa se pitamo, tko to mulja s muljem u Trakošćanu? Prema onome što medijima govore iz Hrvatskih voda, vidljivo je da u najmanju ruku pojma nemaju kako će i kad taj projekt uopće završiti.

No, krenimo redom.

U ožujku 2021. premijer Plenković je osobno uručio ugovor za izumljivanje jezera Trakošćan izvođaču radova, križevačkoj tvrtki Bagerkop-Roberto.

Cijena radova je od potpisivanja ugovora do danas porasla s 14,6 na 18,9 milijuna kuna. Rok za završetak radova pomicao se tri puta. Sada Hrvatske vode, koje su naručitelj, najavljuju novi ugovor za radove, a možda i novog izvođača. Kažu i da se radovi izvode sporo zbog lošeg vremena. Možda oni gledaju neku drugu prognozu na kojoj je dvije godine bez prestanka padala kiša ili se jednostavno ne znaju nositi s pozicijama na koje su zasjeli zbog stranačkih iskaznica.

I na kraju pitanje svih pitanja: Gdje je novac? Tko mulja s muljem u Trakošćanu? Tko će preuzeti odgovornost? Danas je rok za stavljanje jezera u funkciju i završetak radova. Zašto je jezero i dalje ruglo? Gdje je Plenković? Gdje su Hrvatske vode? Gdje je nadzor? Gdje su institucije? Na što je potrošeno 19 milijuna kuna? - pitaju se iz ŽO SDP-a Varaždinske županije.