SDP oštro kritizirao imenovanja novih članova upravnih vijeća u Županiji

| 10.8.2021. u 16:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što su u ponedjeljak objavljena imena novih članova upravnih tijela i odbora svih institucija nad kojima Varaždinska županija ima nadzor, stigle su i prve kritike iz opozicije, SDP-a, prema vladajućem HDZ-u. Na svom Facebooku se javio Luka Zrinski čiju objavu prenosimo u cijelosti:

"Jeste li znali da je ovih dana Varaždinska županija, točnije župan Stričak, političkim dekretom, bez ikakve rasprave na sjednici Županijske skupštine, samovoljno potpisao odluke o imenovanjima novih članica i članova upravnih vijeća te nadzornih odbora javnih ustanova i poduzeća čiji je osnivač, odnosno (su)vlasnik Varaždiska županija?

Kao što to obično i biva, od obećanja o transparentnosti, uključivanju svih političkih aktera u politički (javni) život Varaždinske županije, stručnosti umjesto poznanstava i političkih veza, župan je ipak odlučio da obećanja trebaju to i ostati - samo pusta obećanja i ludom radovanja. 

Iako dio imenovanih svakako zbog svoje stručnosti i iskustva zaslužuje naći se na županovom popisu, on je ovim dekretom ipak odlučio osigurati većinu u Skupštini osiguravanjem sinekura svojim koalicijskim partnerima.

Pa krenimo redom.

Za predsjednicu Upravnog vijeća Zavoda za prostorno uređenje izabrana je osoba koja je kao gradska vijećnica grada Varaždina s liste bivšeg gradonačelnika, godinama putem ugovora o djelu od Grada dobivala pozamašne svote novca za tzv. savjetodavne usluge, no nažalost, dan danas nije jasno kakve su to stručne usluge bile i s kojom svrhom.

U Upravnom vijeću Opće bolnice Varaždin, čiji ravnatelj očito nije županova najomiljenija osoba, nalazi se politički imenovan direktor gradskog komunalnog poduzeća i bliski suradnik bivšeg varaždinskog gradonačelnika, a uz njega i stručnjak za svakojaka politička imenovanja. U ovom trenutku stručnjak za izgradnju cesta, a po novom očito i stručnjak za zdravstvo.

U Upravnom vijeću Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama našao se još jedan "zdravstveni" stručnjak, igrom slučaja ponovno jedan od najužih suradnika bivšeg gradonačelnika, koji se u zadnje vrijeme aktivno istaknuo kao osoba koja ne razumije da 600 tona otpada na pretovarnoj stanici nije nastalo preko noći i umjesto da je pomogao u pronalasku rješenja varaždinskog otpada, bio je dio svite koja je stvorila novi problem te svim silama pokušala Varaždin pretvoriti u veliko smetlište (na sreću, nova gradska uprava taj je problem uspjela riješiti).

I onda dolazimo do glavnog kapitalca, bivšeg zamjenika gradonačelnika grada Varaždina, koji je za svu svoju stručnost u ne pronalasku rješenja i stvaranju dodatnog problema vezanog uz varaždinski otpad, za nagradu postao član nadzornog odbora tvrtke Piškornica-sanacijsko odlagalište.

Očito je kako su naslovi u medijima bili točni. Župan je stvarno ovim imenovanjima potvrdio da su ista potkrijepljena povjerenjem, odnosno osiguravanjem većine u Županijskoj skupštini te puno manje stručnošću i iskustvom, a njegovi politički partneri pokazali su da su najvažniji projekti, zbog kojih ulaze u koaliciju s Županom (HDZ-om) , zapravom njihova imenovanja na razne plaćene pozicije u Županiji.

Da nije tragično, bilo bi komično ili obrnuto, sasvim svejedno, rezultat je isti."