SDP o integralnoj nagodbi i rješavanju bala: "Neka građani o tome odluče na referendumu"

| 13.2.2020. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

- Nismo protiv rješenja za bale, ali ne na ovakav način. Misle li vladajući da za ovakvu nagodbu imaju dovoljno ruku u Gradskom vijeću, onda neka skinu odgovornost sa sebe i neka odluku o tome prebace građanima, neka oni daju sud o tome jer su ionako građani oštećena strana, kroz zdravlje, ali i novčanike - ističe Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a, na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su čelni ljudi varaždinskog SDP-a iznijeli svoje mišljenje o tkz. integralnom rješenju bala, o čemu su kroz medije posljednjih dana govorili gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan. SDP-ovci se protive tom rješenju jer smatraju da se nagodbom namiruju određene interesne skupine. 

- Službene dokumentacije još nema, ali vidimo da se priprema tripartitni ugovor između Grada, Zajednice ponuditelja i T&H Investa. Iz toga proizlazi da se neće postupiti prema hodogramu Ministarstva koje je Grad zaprimio u studenom 2019. godine nego su se vladajući negdje iza dogovorili da se bale zbrinu prema Ugovoru iz 2008. godine. To nam nije prihvatljivo jer se ova, integralna prijevara, provodi netransparetno. Pokušavali su spasiti sebe, posebice gradonačelnik koji je u sukobu interesa i već je nepravomoćno osuđen, i sebe želi, najvjerojatnije, spasiti od zatvora i namiriti svoje interesne skupine. U SDP-u smatramo da se zato treba pitati građane. Pokrenut ćemo inicijativu da se raspiše referendum za rješenje koje oni nude - rekao je Marković koji je također prilikom budućeg izglasavanja ove odluke u Gradskom vijeću pozvao na savjest gradske vijećnike Vesnu Dušak i Josipa Drevena, jer su u Gradsko vijeće izabrani s koalicijske liste HNS-SDP-HSU-HSS, ali su se kasnije priklonili Čehokovu taboru.

Bruno Ister podsjetio je na koncesiju kojom bi se bale zbrinule za 70 milijuna kuna, dok bi prema rješenju, o kojem se sada govori, trošak zbrinjavanja bala iznosio oko 120 milijuna kuna.

- Vijećnici HDZ-a zajedno s Avarom i Bunićem su u Gradskom vijeću srušili Habušev korigirani prijedlog zaduživanja grada putem kredita u visini 70 milijuna kuna kojim bi se preko koncesije, dogovorene 2013., riješile bale. Da su tada Avar i Bunić digli ruke, bala danas ne bi bilo, ali ne bi bilo Avara kao dogradonačelnika ni Bunića kao direktora Varkoma. 

Danas upravo ti isti akteri, na čelu s nepravomoćno osuđenim gradonačelnikom Ivanom Čehokom nude rješenje koje će koštati preko 120 milijuna kuna, nema subvencioniranja Fonda i u suprotnosti je s jedinim legitimnim načinom rješavanja bala - onim koje je krajem listopada prošle godine dostavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Apsurd je još veći jer su se upravo vladajući pozvali na taj dopis Ministarstva i govorili javnosti da sada konačno imaju točan hodogram kojim će se riješiti problem bala. Sad vidimo da je to u stvari bila „figa u džepu" jer su u pozadini cijelo vrijeme radili na „svom" rješenju.

Također, tražimo da se građanima i nama vijećnicima na sljedećem Gradskom vijeću da točan odgovor gdje su završili novci koje su građani preko računa odvajali za zbrinjavanje bala. Ukoliko su ti novci nenamjenski potrošeni i više ih nema, zahtijevamo da se protiv odgovornih osoba podnese kaznena prijava - rekao je Ister.

Neven Bosilj istaknuo je da su sve informacije o predloženom rješenju doznali iz medija.

- Prijedlog da se u rješavanje bala ide kroz MBO po ugovoru iz 2008., koji je predmet sudskog spora, na način da se taj ugovor ide mijenjati novim aneksom van svake je pameti i to bi predsjednik Gradskog vijeća i HDZ-a, kao pravnik, morao znati. Što je još gore, u ovo integralno rješenje se želi uključiti i sudske procese oko prodaje i zamjene zemljišta u kojima su gradonačelnik Ivan Čehok i vijećnik Davor Patafta na prvostupanjskom sudu osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od dvije i jedne godine.

Važno je spomenuti da je javno objavljen dio kupoprodajnog ugovora, kojim je svojedobno CIOS kupio MBO od T7 Investa, i u kojem stoji da će Davor Patafta dobiti proviziju od milijun eura ako bale budu obrađene kroz MBO, a ovim prijedlogom se to i ostvaruje.

Zanimljivo je da će sada ipak Varkom preuzeti kompletan teret rješavanja bala, a dio sredstava za to, prema informacijama koje imamo, misle uzeti iz naknade za razvoj koja se, sukladno Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva, mogu koristiti isključivo za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina, što bale sigurno nisu, kao ni kredit za njihovo micanje.

U cijeloj priči ključno je istaknuti ulogu predsjednika HDZ-a i Gradskog vijeća koji je očito pokleknuo pred interesima njegove stranke i sada pristaje na sve ono što mu je servirao gradonačelnik, a prije toga se tome protivio. Saznajemo da se u gradu radi restrukturiranje u kojem će HDZ navodno dobiti pročelnike novih odjela. Očito je da Habijanu i Stričaku, koji su se ponovno kandidirali, gori pod petama i hitno im treba nešto opipljivo za unutarstranačke izbore koji su im pred vratima. U tu svrhu dobro će doći nekoliko mjesta u gradskoj upravi, a i bilo kakvo rješenje za bale dobro će poslužiti svrsi. HDZ je time pokazao svoje pravo lice - smatra Bosilj.

Marković ističe da zbog svega iznijetog ova gradska vlast nema moralni integritet nuditi ovakvo rješenje za bale i zato SDP traži referendum građana o njihovom „integralnom rješenju".

- Ako već na njemu inzistiraju, a očito je da ne žele postupiti po hodogramu koje im je dalo Ministarstvo, onda trebaju raspisati referendum na kojem će im građani reći podržavaju li ili ne njihovo rješenje. Građani su ti koji su već platili cijenu kroz svoje zdravlje i kroz svoje novčanike i red je da oni odluče o tome. Pozivamo sve vijećnike da prihvate inicijativu SDP-a koji će krenuti u prikupljanje potpisa vijećnika da se pitanje referenduma stavi na dnevni red sjednice. Ukoliko to ne učine, njima na dušu - zaključuje Marković.