SDP "Novi val zapošljavanja u Županiji donosi novi val uhljebljenja stranačkih poslušnika" Foto: Krešimir Đurić

SDP "Novi val zapošljavanja u Županiji donosi novi val uhljebljenja stranačkih poslušnika"

IHR/Varaždinske vijesti | 29.11.2021. u 10:54h | Objavljeno u Aktualno

- Proračun za 2022. godinu okrenut je prema mnogim projektima i ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje, što pozdravljamo. No zabrinjavaju nas neke stavke, a ono što nas muči je novi val zapošljavanja u Varaždinskoj županiji i županijskim ustanovama - rekao je županijski vijećnik Luka Zrinski na današnjoj konferenciji SDP-a Varaždinske županije povodom predstojeće sjednice Županijske skupštine.

Zrinski je izrazio bojazan kako će taj novi val zapošljavanja donijeti novi val uhljebljenja stranačkih poslušnika.

- Trošak za plaće je u 2022. godini planiran u iznosu od malo više 42 milijuna kuna, a kada na to dodamo i troškove zaposlenicima, ukupan iznos "diže" se na preko 53 milijuna kuna. Već u prošlim izmjenama proračuna na zadnjoj sjednici Županijske skupštine trošak plaća je porastao za 360.000 kuna, a sada imamo još dodatan rast od dva milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, a ako pogledamo konsolidirani proračun, troškovi za plaće još su veći. Nažalost, vidimo da uz brojne dobre projekte koje je ova županijska vlast naslijedila, i neke nove koje pokreće, "ispod stola" očigledno prolaze nova zapošljavanja i uhljebljivanja, čime se namiruju stranački poslušnici i oni kojima je glavni posao da putem Facebook lažnih profila hvale svog velikog vođu i vrijeđaju njegove neistomišljenike. Mi se s takvom politikom ne slažemo - rekao je Zrinski.

Stoga je Klub vijećnika SDP-a predložio šest amandmana na proračun.

- Prvi amandman jest osiguranje sredstva za nastavak projekta "Financijska pismenost i poduzetništvo”. Radi se o maksimalno 20.000 kuna i žao mi je što je novoizabrani predsjednik Savjeta mladih odbio taj projekt provoditi. Drugi amandman vezan je uz dodatna sredstva za daljnji rast stipendija za studente i učenike. Već je najavljen određeni rast, ali želimo da stipendije za studente iznose minimalno 1000 kuna mjesečno. Trećim amandmanom u iznosu od 100.000 kuna prdlažemo da se izravno pomogne Udruzi za ranu intervencije koja pruža savjetovanje i grupne edukacijske i logopedske tretmane. Četvrti amandman odnosi se na obnovu antifašističkih spomenika u iznosu od 150.000 kuna, peti amandman vezan je uz provedbu projekta osiguranja higijenskih uložaka u školama, zadnjim amandmanom u iznosu od 650.000 kuna žele se osigurati dodatna sredstva za plaće zaposlenika u produženom boravku, koji su zaposleni na određeno vrijeme - rekao je Zrinski i dodao ako amandmani neće biti prihvaćeni, SDP na sutrašnjoj sjednici neće glasati za predloženi proračun.

Županijski vijećnik Mario Klapša osvrnuo se na izvješća o radu trgovačkih društava, koja će se sutra naći na dnevnom redu Županijske skupštine.

- Posebno ću se osvrnuti na izvješće o radu trgovačkog društva Piškornica. Bit će potrebna malo šira rasprava budući da je prošlog mjeseca završen postupak javne nabave za projektiranje i izvođenje radova Regionalnog centra gospodarenja otpadom sjeverozapadne Hrvatske. Procijenjena vrijednost nabave je 346.663.831 kuna bez PDV-a, no dobivene ponude i cijene su praktično dvostruko veće od procijenjene vrijednosti projekta . ustvrdio je Klapša i dodao kako se sada, kako Županija, nalazimo u jednoj vrlo nezavidnoj situaciji, budući da se naši planski dokumenti oko odvoza otpada vežu upravo na Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica i njegovu izgradnju do kraja 2024.

- Kao što vam je poznato, Piškornica je strateški projekt od državnog interesa. Budući da je javna nabava završila na ovaj način, bojimo se da će se izgradnja ovog projekta prolongirati što utječe i na aktualne okolišne dozvole i kapacitete lokalnih odlagališta. Primjer je odlagalište u Jerovcu. Aktualna tema je odvoz smeća kojeg prikuplja Čistoća i koje bi trebala odvoziti u Jerovec, iako ne postoje kapaciteti ni dozvole za prihvat tolikih količina smeća. Jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije poduzele su niz aktivnosti, od nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, uspostave mobilnih reciklažnih dozvola, nabave vozila za posebne kategorije osoba do izgradnje 20 reciklažnih dvorišta. Smatramo da se sve županije tarebaju uključiti u rješavanje problema smeća i centra Piškornice zajedno s Ministarstvom održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša energetsku učinkovitost, budući da se u narednom razdoblju neće projektirati niti izgraditi centar Piškornica prema rokovima koji su nam poznati. Što to znači? To znači da se za postojeća odlagališta trebaju dobiti potrebne dozvole, ali i oslobođenje dodatnih sredstava za takve namjene - rekao je Klapša.