"SDP neće odustati od mjera pomoći poljoprivrednicima i pokretanje efikasnog sustava obrane od tuče"

Varaždinske vijesti | 20.7.2023. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Jučerašnja oluja koja je odnijela četiri života, trebala bi biti poticaj da se napokon hitno poduzmu mjere, uspostavi sustav za uzbunjivanje koji je pompozno predstavljen, kao i sustav obrane od tuče, piše u priopćenju za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora, kojeg prenosimo u cijelosti:

Prije svega izražavamo sućut obiteljima preminulih i apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da reagira, preuzme odgovornost i pod hitno pokrene sustave koji su zakonska obveza, kao i one koji su plaćeni milijune, poput spomenutog sustava za uzbunjivanje.

Trenutno se stječe dojam da ništa ne funkcionira kako bi trebalo, od pravosuđa, zdravstva, pa do sustava obrane od tuče. U isto vrijeme premijer i njegovi ministri pokušavaju isplivati iz afera, pritom umanjujući razmjere šteta koje te afere ostavljaju za sobom, piše u priopćenju za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora

Ponovno podsjećamo da se obrana od tuče koja je regulirana Zakonom o sustavu obrane od tuče trenutno NE provodi u zadovoljavajućoj mjeri što dokazuju brojne štete na nekretninama, pokretninama i usjevima uslijed elementarnih nepogoda.

Također, jučer smo imali prilike vidjeti da ne radi ni sustav za uzbunjivanje koji je predstavljen i testiran prošlog mjeseca.

Od obećanja premijera Plenkovića, njegovih ministara i župana Stričaka ljudi zaista nemaju ništa, kao ni od izvrtanja teza i pokušaja da se apeli i konkretne mjere pretvore u političke svađe.

Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno jer su u pitanju životi i imovina svih naših građana.

SDP Varaždinske županije nije odustao od apela da se hitno uspostavi sustav obrane od tuče, te da se svima koji su pretrpjeli štetu isplate odštete ravnomjerno, pravedno i u što bržem roku.

U nastavku ponavljamo apele za hitnim mjerama:

1. Pomoć svim poljoprivrednicima na isti način, pravedno i u istim iznosima. Sada imamo situaciju da oni koji su plaćali osiguranje dobivaju do 30 posto od ukupne štete, a oni koji nisu usjeve osigurali od države dobivaju 50 posto. Tražimo da se isplati razlika i da se nepravda ispravi. Spomenimo i da je u Hrvatskoj svega 4 posto poljoprivrednika osiguralo svoje usjeve, u Sloveniji je primjerice više od 40 posto,

2. Omogućavanje poljoprivrednicima legalizaciju svojih staklenika/plastenika i ostalih gospodarskih objekata, na jednostavan i priuštiv način, bez kompliciranja i birokracije, onako kako to država primjerice omogućava kroz legalizaciju romskih naselja. Sada imamo situaciju da se mnogi nisu mogli ni javiti za državne subvencije/pomoć jer objekti nisu legalizirani,

3. Isplata državnih subvencija/pomoći u što kraćem roku, a ne da se čeka po godinu dana, kao što je to slučaj s ljudima kojima su pred više od godinu dana uništeni usjevi, staklenici, plastenici, kuće i gospodarski objekti u Velikom Bukovcu,

4. Hitna isplata obećane pomoći za posljedice od tuče, suše i poplava

5. Hitno i cjelovito pokretanje sustava protugradne obrane

Ukoliko Državni hidrometeorološki zavod nije u stanju nositi se s operativnim potrebama sustava, neka obvezu preuzme neko drugo tijelo, potpuno je svejedno hoće li to biti zavod, agencija ili državni ured.

Apeliramo na premijera Plenkovića, ministre, župana Stričaka, kao i sve ostale koji nastoje marginalizirati problematiku obrane od tuče, da se spuste sa svojih tronova i napokon shvate da su to problemi s kojima se naši građani svakodnevno susreću, a ne preostaje im ništa drugo nego nadati se da će ih oluje ubuduće zaobići.

Ukoliko premijer i HDZ smatraju da je ovo NE tema, mi ćemo apele za hitnim provođenjem mjera ponoviti koliko god bude trebalo, piše u priopćenju za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora