SDP Ivanec: "Predlagali smo savjetodavni referendum, u skladu sa zakonom, ali Batinić nas nije slušao"

VV | 13.2.2022. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

SDP Ivanec obratio se priopćenjem za medije u kojem ističu da su na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ivanca, prilikom donošenja Odluke o raspisivanju lokalnog referendumu, naglasili kako referendumska pitanja nisu u skladu sa Zakonom o referendumu, točnije ne zadovoljavaju članke 4. i 8.b navedenog zakona.

- Jednako tako predložili smo gradonačelniku da razmisli o raspisivanju savjetodavnog referenduma koji bi bio u skladu sa zakon, ali nažalost gradonačelnik se oglušio na sve naše apele. Naposljetku smo podržali Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma, kako bismo jasno izrazili naš stav da smo protiv dovoza varaždinskog smeća u odlagalište otpada Jerovec i da se zalažemo da Ivkom vodama ostane samostalno uslužno područje.

Sada je i Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo odluku o obustavi ivanečkog referenduma, s obzirom da o tematici referendumskih pitanja ne odlučuje predstavničko tijelo već su ona isključivo u nadležnosti Vlade RH, na što smo jasno upozorili gradonačelnika.

U međuvremenu, gradonačelnik ovog puta prebacuje odgovornost na Gradsko vijeće te traži od vijećnika da na hitnoj sjednici podrže stav da je Odluka o raspisivanju lokalnog referenduma zakonita i da se sama njezina zakonitost preispita na Upravnom sudu RH.

S obzirom da smo u SDP-u legalisti, bit ćemo suzdržani oko glasanja po ovom pitanju, ne možemo se dovoditi u situaciju da podržavamo nezakonite odluke i pridržavat ćemo se prisege kojom smo se obvezali da ćemo se držati zakona RH - zaključuju ivanečki SDP-ovci.