SDP "Bosilj predložio proračun pun projekata, za razliku od Stričakovog koji je - bez ideja" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SDP "Bosilj predložio proračun pun projekata, za razliku od Stričakovog koji je - bez ideja"

VV | 1.12.2022. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

SDP-ovi saborski zastupnici iz treće izborne jedinice glasali su protiv proračuna kojeg predlaže Vlada Republike Hrvatske i time jasno izrazili svoj stav i nezadovoljstvo odnosom Vlade prema građanima sjevera Hrvatske - izvijestili su iz te stranke.

Poručuju kako razvijeni i gospodarski jaki dio naše zemlje već godinama se uzastopno zanemaruje i zadovoljava sitnim mrvicama nauštrb Slavonije i Dalmacije, koje slove kao jake HDZ-ove utvrde.

- Projekti se dodjeljuju po političkom ključu, dok korupcija u državi cvjeta u svim segmentima vlasti. U trenutku kada siromaštvo naših sugrađana dostiže najviše razine, kada umirovljenici nemaju doslovno za kruh, zdravstveni sustav je pred kolapsom, a inflacija i iseljavanje sve veće, ne možemo podržati proračun koji u sebi ne sadrži istinska rješenja i namjere za rješavanje navedenih problema. Jednako tako važno je naglasiti da ukoliko razvoj sjevera ovisi isključivo o amandmanima zastupnika u Hrvatskom saboru, moramo se ozbiljno zabrinuti i zapitati što radi Vlada RH - istaknula je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Od projekata koje su predložili naši saborski zastupnici je produženje nove trase Podravske magistrale od Petrijanca do Slovenije i sufinanciranju građanima za uklanjanje štetnih salonitnih ploča, no oni nisu prošli.  

- Važno je naglasiti razliku između podrške lokalnim i državnom proračunu, a to je da se na lokalnoj razini radi samo o podršci projektima, a na državnom nivou se daje i politička potpora Vladi. U gradovima i općinama to nije slučaj jer su gradonačelnici i načelnici birani neposredno, ne smjenjuje ih gradsko ili općinsko vijeće za razliku od Sabora u kojemu većina od 76 zastupnika daje legitimitet predsjedniku Vlade. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj predložio je Gradskom vijeću proračun iznimno bogat projektima, proračun koji između ostalog omogućava veće plaće tetama u vrtiću i koji za cilj ima riješiti problem varaždinskih bala. Navedeni proračun može služiti kao primjer brojnim drugi, a posebice Varaždinskoj županiji, koja od dolaska nove vlasti projektno stagnira, točnije nema gotovo ni jednog novog projekta ili čak ideje koju je potrebno realizirati. Nažalost, ponovno smo u našoj županiji svjedoci sitnog politikantstva, koje služi već godinama kao okosnica funkcioniranja HDZ pod vodstvom Čehokove liste. Za njih je vlast važnija od građana, te istu nastoje zadržati i očuvati pod svaku cijenu, zanemarujući činjenicu da ljudi moraju biti u prvom planu, a ratove i osobne interese je potrebno ostaviti po strani - poručila je Antolić Vupora.

Označeno u