SB VARAŽDINSKE TOPLICE Uređuju odjele, otvaraju nove djelatnosti, uskoro i obnova Minerve Foto: Krešimir Đurić

SB VARAŽDINSKE TOPLICE Uređuju odjele, otvaraju nove djelatnosti, uskoro i obnova Minerve

| 16.9.2024. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

S ravnateljem dr. Denisom Kovačićem razgovarali smo o novostima u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice

Prije godinu dana svečano je otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. S ravnateljem bolnice dr. Denisom Kovačićem razgovarali smo o prvoj godini rada Spinalnog centra i drugim aktualnostima u Specijalnoj bolnici.

- Centar je u punoj funkciji, pacijenti su zadovoljni i smještajem i terapijama i prehranom. Takav objekt rijetko se može vidjeti u našem sustavu zdravstva. Kroz proteklu godinu svi smo zajedno dodatno “uštimavali” što se tiče namjene pojedinih prostora i prilagođavali se, a i uvjeti su ovdje sasvim drugačiji nego što su bili u starom dijelu, tako da je sada sve u najboljem redu – istaknuo je ravnatelj.

Preuređen stari odjel

Spinalni centar, ali i cijela bolnica, svrstava se među najmodernije opremljene bolnice za medicinsku rehabilitaciju u širem europskom okruženju, a ujedno je i prva javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s robotskom rehabilitacijom.

- Tijekom proteklih 5-6 godina uložili smo gotovo 430 milijuna kuna u radove i opremu koja se redovito zanavlja i prati ono najmodernije iz svijeta rehabilitacije, a redovito smo prisutni i na velikim svjetskim sajmovima medicinske i rehabilitacijske opreme. Što se tiče uređaja za robotski potpomognuti hod, već pri otvorenju Spinalnog centra najavio sam da ćemo trebati nabaviti još jedan takav uređaj, i to se ovih dana i ostvarilo. Novi robot vrijedan je 450.000 eura, a financiran je iz županijskog proračuna te zahvaljujem županu i njegovim suradnicima što su prepoznali naše potrebe i podržali nas – napomenuo je dr. Kovačić.

A godinu dana nakon što su spinalni pacijenti preseljeni u novi centar, stari odjel za rehabilitaciju spinalnih pacijenata ovih će dana dobiti novu funkciju.

- Početkom listopada ponovno ćemo ga staviti u funkciju, ali namjena mu je sasvim drugačija. Napravljene su određene prilagodbe i preinake za prijem pokretnih pacijenata. Naime, već treću godinu u Lovrinu kupelj, odnosno Dom II, smještene su raseljene osobe iz Ukrajine, a time je bolnica ostala bez dijela smještajnih kapaciteta. Dio pacijenata stoga kanaliziramo prema Minervi, no onda ni Minerva ne funkcionira onako kako bi trebala funkcionirati, u tržišnom dijelu i u funkciji preventivne medicine te zdravstvenog turizma. Na preuređenom odjelu ćemo imati 80 kreveta u dvokrevetnim klimatiziranim sobama s televizorom, te dovoljan broj sanitarnih čvorova i tuševa, prilagođenih toj skupini pacijenata. Njih ćemo početkom listopada postepeno početi smještati u taj objekt i to će nam sigurno olakšati rad – pojasnio je dr. Kovačić.

U kojoj je fazi projekt rekonstrukcije Minerve, što će se sve renovirati, kako će to utjecati na rad Minerve i bazena, što se još uređuje u sklopu bolnice, koje je novosti donijela nova mreža javne zdravstvene službe te koje će dodatne djelatnosti SB Varaždinske Toplice uskoro provoditi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...