Sastanak poduzetnika i HBOR-a u HGK: "Sufinanciranje je ključno za isplativost ulaganja u tranziciju"

VV | 28.4.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Imperativ je da se dobivena bespovratna sredstva optimalno ulože jer bez toga nema ni povrata u produktivnosti koju poduzeća trebaju - ističe predsjednik varaždinske Komore Dragutin Gložinić.

HGK - Županijska komora Varaždin organizirala je sastanak Gospodarskog vijeća s Upravom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), i to na temu mjera podrške HBOR-a procesu zelene i digitalne tranzicije u skladu s ciljevima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Na sastanak, održan 26. travnja, odazvali su se predstavnici industrije s područja Varaždinske županije kako bi se upoznali s mjerama i kreditnim uslugama HBOR-a.

- Nakon Zagreba, Sjever Hrvatske ima najrazvijeniju industriju, koja je dominantno prerađivačka i izvozno orijentirana, a da biste izvozili na europsko tržište morate biti konkuretni i produktivni te ulagati u tehnologiju. Plan NPOO-a predviđa upravo značajna ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju kako bi se postigla tehnološka konkurentnost - rekao je predsjednik varaždinske Komore Dragutin Gložinić dodajući da su mnoge firme već krenule u digitalnu tranziciju, ali i da je zajedničko pitanje kako racionalizirati te procese kako bi bili što isplativiji.

- Imperativ je da se dobivena bespovratna sredstva optimalno ulože jer bez toga nema ni povrata u produktivnosti koju poduzeća trebaju. U tom smislu sufinanciranje je od ključnog značaja jer su to velika ulaganja, bez obzira dirnete li u sustav planiranja proizvodnje, robotiku, automatizaciju ili sad i umjetnu inteligenciju, koja dolazi. To je sve softver koji jako puno košta i smisleno je imati projekt postupnog ulaska u te procese. To je ključna stvar i nadam se da će biti dovoljno volje i pameti da se ti procesi sustavno pomognu od Županije i fakluteta. Sveučilište Sjever i FOI su idealni za te procese, jer imaju domene u tom području, te bi kroz savjetovanje, pa sve i do nivoa projekata, mogli pomoći tvrtkama u optimiziranju ulaganja u zelenu tranziciju kako bi to bilo postupno - smatra Gložinić ističući kao treći stup i financijsku pomoć HBOR-a, Hamaga i fondova jer “su bez sufinanciranja ti procesi teško isplativi”. Ističe primjer Njemačke, gdje je i nastao pojam Industrije 4.0, i gdje država uvelike pomaže digitalizaciju već godinama.

Član Uprave HBOR-a Josip Pavković predstavio je kreditne programe s naglaskom na benefite sredstava iz NPOO-a.

- Osnovno je subvencioniranje kamatnih stopa. Za projekte koji zadovoljavaju kriterij nečinjenja značajne štete okolišu kamatna stopa može biti subvencionirana u iznosu do 50%. Za projekte s područja razvoja i istraživanja subvencija se penje do 65%, a projekti ulaganja u zelenu tj. digitalnu tranziciju ostvaruju i do 75% subvencioniranih kamatnih stopa. Pritom postoje ograničenja u nominalnom iznosu od milijun eura za velike te do pola milijuna eura za male i srednje klijente. Osim toga, tu je i izdavanje NPOO jamstava, kao drugi važan aspekt poticanja kreditiranja. Imamo i programe za posebne ciljane skupine; za žene i mlade poduzetnike te za nerazvijena područja pri čemu kamate iznose 0,4% tj. 0,8% - kaže Pavković dodajući da se subvencioniranje kamatnih stopa može ostvariti i ukoliko se kredit diže kod drugih banaka, s obzirom da je HBOR sklopio, vezano za navedene benefite, ugovore sa 16 komercijalnih banaka u RH.

Dragutin Gložinić također je naglasio da su konačno i velikim kompanijama na raspolaganju sredstva za ulaganja u tehnologiju.

- Dosad je bilo puno programa financijske podrške za mikro, mala i srednja poduzeća, a veliki su uglavnom bili poticani da idu u programe razvoja i istraživanja. No, objektivno, ne samo u Varaždinskoj županiji nego i šire, možete lako nabrojati firme koje imaju vlastiti razvoj i istraživanje. Zato veliki već godinama traže da se i njima da podrška za kupovinu tehnologije i sredstava te sada HBOR ima pakete pomoći i u tom smjeru. To je velika stvar - ističe Gložinić.