Sandra Benčić protiv kamenoloma: Koncesije lokalnoj zajednici bijedne, a šteta nepovratna Foto: Varaždinske vijesti

Sandra Benčić protiv kamenoloma: Koncesije lokalnoj zajednici bijedne, a šteta nepovratna

| 27.9.2022. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Sandra Benčić, saborska zastupnica platforme Možemo! i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode te Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za europske poslove, u ponedjeljak su dali podršku mještanima Željeznice i Ivanečke Željeznice, potpisali peticiju protiv otvaranja Siljevca i rekli "NE kamenolomu!".

Posjetivši Ivanečku Željeznicu, Benčić je istaknula kako na zaštićenom području Nature 2000 poput ovog nije mjesto niti planiranom kamenolomu niti tako ogromnom zahvatu sa značajnim negativnim utjecajem na okoliš, prirodu i kvalitetu života lokalnog stanovništva.

"Dođe li do zahvata, nekoliko desetljeća to će biti privatizirano područje"

- Uvijek kada imate takav način korištenja prirodnih resursa zapravo imate sljedeće: da jedan značajan dio prirode na određeni i vrlo dug vremenski rok - zapamtimo da je to i za sljedeću generaciju jer se obično koncesijske dozvole daju na 30, 40, a nekad i više godina - na sljedećih nekoliko desetljeća biti privatizirano područje. I što se događa? Netko će imati privatni interes da ovdje uzima sirovinu i zaradit će na tome. Kuda će sva ta sredstva ići, to se ne zna. Lokalna zajednica od toga zapravo nema ništa jer su koncesijske naknade koje se plaćaju lokalnoj zajednici bijedne, a šteta je nepovratna - područje više nikada neće izgledati isto i neće imati obilježja zbog kojih je dobilo Naturu 2000. Da ne govorim o ozbiljnom narušavanju kvalitete života i transportu kamena kroz krajnje neadekvatne ceste - ustvrdila je saborska zastupnica.309293782_802615747529247_2587211725752103971_n.jpg

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode navela je kako ne vidi nikakvo opravdanje da se na ovom području otvori kamenolom, s obzirom i na to da lokalna zajednica od njega neće imati neku korist.

- A mislim da mojih istomišljenika ima i u drugim strankama, da i u drugim strankama vide da je to loše rješenje za ovo područje - rekla je Benčić, dodavši kako joj je cilj ragovarati sa svima njima, doći do konsenzusa unutar parlamenta da se ovakvi i slični zahvati na zaštićenim područjima ne rade te, na koncu, zaustaviti projekt otvaranja kamenoloma Siljevec.

"U Saboru ćemo učiniti sve što možemo da ne dođe do realizacije"

Glavašević kaže kako je preko osam tisuća potpisa, koliko ih je dosad prikupljeno potpisivanjem peticije građana protiv otvaranja kamenoloma, zapravo vrlo puno.

308623356_1085335495680802_7192396806076927451_n.jpg

- Očito je da kamenolom stanovnici ne žele i trebalo bi ih saslušati. Mi ćemo u Saboru napraviti sve što je moguće da ne dođe do realizacije ovog zahvata - poručio je nezavisni saborski zastupnik.