Samo 13 posto mladih odlučilo iskoristiti biračko pravo na posljednjim europskim izborima

| 14.12.2018. u 18:18h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem da se mlade potakne na uključivanje u izbore za EU parlament te da im se ukaže kako politika u velikoj mjeri kreira naše živote i odlučuje o svemu što je važno, danas je u Županijskoj skupštini predstavljena kampanja ''ovajputglasam.eu'' za predstojeće europske izbore te najvažnije projekte na području Grada Varaždina i Varaždinske županije financirane europskim novcem.

Naime, Europski parlament pokrenuo je internetsku stranicu ovajputglasam.eu kao središte svoje nestranačke institucionalne kampanje uoči predstojećih europskih izbora. Time je građanima EU-a ponudio alat kojim svoju okolinu mogu potaknuti na izlazak na birališta, u svibnju 2019. godine.

Tim je povodom posebna savjetnica župana Natalija Martinčević naglasila da je mladima važno ukazati, budući da smo članica EU, ne samo na obveze već i prilike te mogućnosti.

- Ova konferencija važna je da se potaknu svi naši građani, ali prvenstveno mladi na izlazak za izbore o Europskim parlamentu. Pokušat ću objasniti mladima koliko je, željeli mi to ili ne, a i činjenice su takve da politika u velikoj mjeri kreira naše živote i odlučuje o svemu što je važno za našu kvalitetu života. O raznim pitanjima se odlučuje u općinskim i gradskim vijećima, u Saboru pa tako i u EU parlamentu i nažalost na tim mjestima mladih nema ili nema dovoljno, a čak ni ne glasaju da bi mogli imati predstavnike u tim tijelima pa ćemo ih danas pokušati nagnati na to da zaista izađu na izbore - rekla je Martinčević.

Dodala je i da će govoriti o tome što Europska unija nosi i rekla da je Varaždinska županija jedan od najboljih primjera o tome kako iskoristiti prednosti ulaska Hrvatske u EU.

- Mi smo sa 710 milijuna kuna odobrenih europskih projekata daleko najuspješnija županija u Hrvatskoj, tako da vjerujem da će i to potaknuti naše mlade i ostale građane da više sudjeluju i izađu na izbore za EU parlament - zaključila je Martinčević.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Ivan Čehok rekao je kako je izlaznost mladih na izbore za EU parlament jako niska, ali je također napomenuo kako se razmišlja da se Grad priključi inicijativi prema kojoj bi omogućilo da mladi na sljedećim lokalnim izborima glasaju već sa 16 godina.

- Smatramo da ti mladi ljudi imaju pravo artikulirati svoje interese te da svjesno mogu utjecati na lokalnu politiku - rekao je Čehok.

Osim gradonačelnika i posebne savjetnice, na konferenciji su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić i koordinator kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih Nino Preložnjak. 

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić zahvalila se Savjetu mladih Varaždinske županije i inicijativi za Europsku prijestolnicu mladih na pozivu u Varaždin, s ciljem da se mladi iz grada i županije dodatno informiraju o važnosti izlaska na europske izbore.

- Tek 25 posto građana odlučilo je iskoristiti svoje biračko pravo na posljednim europskim izborima, a izlaznost je bila posebno loša među mladima, kojih je izašlo svega 13 posto - rekla je Simeonova Staničić. Dodala je kako je cilj kampanje ovajputglasam.eu informirati i uključiti što veći broj građana, a prije svega mladih, kako bi se na razini cjelokupne javnosti osvijestila važnost izbornih procesa, sudjelovanja građana u donošenju odluka, ali i utjecaja na budućnost Europe, država članica i sredina u kojima živimo.