Saborski zastupnik Siniša Jenkač o Zakonu o obnovi: Nije točno da se ništa ne radi!

Varaždinske vijesti | 21.10.2021. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač u pojedinačnoj raspravi o Zakonu o obnovi jučer je naglasio kako se nastoje provući teze da se ništa ne radi i da se radi kriminalizacija javne nabave što nije točno jer je u postupku rekonstrukcije 3006 objekata.

Saborski zastupnik Jenkač napomenuo je da je, od 3006 objekata koliko ih je u postupku rekonstrukcije, za 1051 objekt izrađen elaborat, 617 ih je obnovljeno, a trenutno se radi na 187 objekata.

Kako kaže Jenkač, Zakon je dobar, ali u provedbi ima problema.

-Za problematiku sporosti i lex specialis znali smo i u samom početku, a predlagači, većina, kao i oporba, tražili su strogo poštivanje tadašnjih zakonskih normi – pojasnio je Jenkač i dodao kako kod svake zgrade koja je građena prije 1990-ih godina danas postoje problemi s etažiranjem.

Naglasio je kako bi nakon završetka ove obnove trebalo kompletno izmijeniti Zakon i prilikom toga primijeniti sve što je naučeno iz ove obnove.

-Najveći problem u Zagrebu je, kao što je poznato, problem s vlasništvom. Nemamo etažirane zgrade, nemamo definirano vlasništvo i praktički možemo reći da smo znali da ćemo naići na te probleme. Ovaj Zakon ne rješava te probleme, ali ih zaobilazi, a samo vlasništvo rješavat će se naknadno – rekao je Jenkač.

Uz samu brzinu rješavanja problematike vlasništva i etažiranja, važan je i Zakon o javnoj nabavi, kazao je saborski zastupnik Jenkač.

-Ne radi se o nikakvom kršenju Zakona o javnoj nabavi, nego o usklađivanju s postojećim europskim direktivama o javnoj nabavi. Zakon o javnoj nabavi je dobar i iz osobnog iskustva mogu reći da često traje dugo, ali donosi i dobre stvari jer imate više ponuđača i dobivate niže cijene – istaknuo je Jenkač dodavši kako će se u narednom periodu mijenjati i usuglašavati Zakon o javnoj nabavi što je potrebno zbog trenutnog stanja na tržištu i povećanja cijena roba, usluge i radova, a omogućit će brže i efikasnije rješavanje problematike na terenu.

Osvrnuo se i na kritiziranje izmjene Zakona o obnovi pri čemu se ukida sudjelovanje vlasnika u konstrukcijskoj obnovi.

- Je li to do kraja dobro ili nije? Da bi se ubrzala procedura i na kraju krajeva riješila problematika obnove to je važno. To je vrlo široka tema koja može povući i razne rasprave, ali ako želimo riješiti problematiku onda je to jednostavno bilo nužno i drago mi je da tu nitko nije generalno davao prevelike kritike – zaključio je Jenkač.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci