Saborski zastupnik Siniša Jenkač o Zakonu o obnovi: Nije točno da se ništa ne radi!

Varaždinske vijesti | 21.10.2021. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač u pojedinačnoj raspravi o Zakonu o obnovi jučer je naglasio kako se nastoje provući teze da se ništa ne radi i da se radi kriminalizacija javne nabave što nije točno jer je u postupku rekonstrukcije 3006 objekata.

Saborski zastupnik Jenkač napomenuo je da je, od 3006 objekata koliko ih je u postupku rekonstrukcije, za 1051 objekt izrađen elaborat, 617 ih je obnovljeno, a trenutno se radi na 187 objekata.

Kako kaže Jenkač, Zakon je dobar, ali u provedbi ima problema.

-Za problematiku sporosti i lex specialis znali smo i u samom početku, a predlagači, većina, kao i oporba, tražili su strogo poštivanje tadašnjih zakonskih normi – pojasnio je Jenkač i dodao kako kod svake zgrade koja je građena prije 1990-ih godina danas postoje problemi s etažiranjem.

Naglasio je kako bi nakon završetka ove obnove trebalo kompletno izmijeniti Zakon i prilikom toga primijeniti sve što je naučeno iz ove obnove.

-Najveći problem u Zagrebu je, kao što je poznato, problem s vlasništvom. Nemamo etažirane zgrade, nemamo definirano vlasništvo i praktički možemo reći da smo znali da ćemo naići na te probleme. Ovaj Zakon ne rješava te probleme, ali ih zaobilazi, a samo vlasništvo rješavat će se naknadno – rekao je Jenkač.

Uz samu brzinu rješavanja problematike vlasništva i etažiranja, važan je i Zakon o javnoj nabavi, kazao je saborski zastupnik Jenkač.

-Ne radi se o nikakvom kršenju Zakona o javnoj nabavi, nego o usklađivanju s postojećim europskim direktivama o javnoj nabavi. Zakon o javnoj nabavi je dobar i iz osobnog iskustva mogu reći da često traje dugo, ali donosi i dobre stvari jer imate više ponuđača i dobivate niže cijene – istaknuo je Jenkač dodavši kako će se u narednom periodu mijenjati i usuglašavati Zakon o javnoj nabavi što je potrebno zbog trenutnog stanja na tržištu i povećanja cijena roba, usluge i radova, a omogućit će brže i efikasnije rješavanje problematike na terenu.

Osvrnuo se i na kritiziranje izmjene Zakona o obnovi pri čemu se ukida sudjelovanje vlasnika u konstrukcijskoj obnovi.

- Je li to do kraja dobro ili nije? Da bi se ubrzala procedura i na kraju krajeva riješila problematika obnove to je važno. To je vrlo široka tema koja može povući i razne rasprave, ali ako želimo riješiti problematiku onda je to jednostavno bilo nužno i drago mi je da tu nitko nije generalno davao prevelike kritike – zaključio je Jenkač.