Saborski zastupnik Jenkač zahtijeva strože kazne za nesavjesne građane koji ne brinu o svojim životinjama

VV | 7.12.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik Siniša Jenkač u Hrvatskom je saboru u ime Kluba zastupnika HDZ-a govorio na temu prijedloga Zakona o zdravlju životinja kojim se osigurava provedba Uredbe o prenosivim bolestima životinja. Napominje kako je ovom Uredbom ukinuto gotovo 400 pravnih akata s ciljem izravne, ujednačene primjene zakonodavstava u svim državama članicama Europske unije.

Ovim prijedlogom zakona cjelokupno dosadašnje nacionalno zakonodavstvo vezano za područje zdravlja životinja staviti će se izvan snage, što uključuje pojedine odredbe Zakona o veterinarstvu te ukupno 59 pravilnika. U svom se izlaganja osvrnuo na problematiku čipiranja i zbrinjavanja napuštenih životinja s obzirom da se s tim problemima sve više susreće lokalna samouprava.

- Potpisane sporazume s azilima plaćamo otprilike 10 do 15 000 eura godišnje i zbrinjavanje svake pojedinačne životinje košta otprilike 1500 do 2500 kuna – kazao je Jenkač. Naglasio je kako nitko ne govori o svim tim vlasnicima koji ostavljaju životinje i ne brinu o njima.

- U konačnici ispada da mi iz jedinica lokalne samouprave koji smo prvi na braniku u komunikaciji s našim građanima da budemo im maltene kupili pse, čipirali ih, kastrirali, a još malo morat ćemo ih i hraniti. Dolazimo da jedne apsurdne situacije ne samo kod zbrinjavanja napuštenih životinja, nego i u masu drugih situacija koje mi s lokalne samouprave doživljavamo, a nitko ne postavlja pitanje odgovornosti naših nesavjesnih građana – obrazložio je.

Kao rješenje predlaže primjer sličan onom koji je vidio tijekom boravka u Bruxellesu koji među zaposlenicima u gradskoj upravi ima najviše zaposlenih komunalnih redara koji se bave kažnjavanjem građana, a to vidi kao jedan od dobrih smjerova kojim bi se kažnjavali nesavjesni građani koji se ne drže reda.

Istaknuo je i kako je kod nas poljoprivreda već 100 godina obezvređivana u odnosu na neke zapadnoeuropske zemlje.

- Tako primjerice dok se netko u Njemačkoj bavi poljoprivredom, tzv. „bauer” on je tamo gazda, a dok se netko kod nas bavi poljoprivredom on je seljak. Samo kod nas ta riječ ima značaj uvrede, šale ili vica, a to je ono što moramo iskorijeniti – zaključio je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci