Dretar optužio ministricu Vučković da laže: "Vlada namjerava u potpunosti ukinuti obranu od tuče!" Foto: Ilustracija/Domovinski pokret

Dretar optužio ministricu Vučković da laže: "Vlada namjerava u potpunosti ukinuti obranu od tuče!"

VV | 6.6.2022. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar održao je konferenciju za medije na temu katastrofalnih tuča u Hrvatskome zagorju i šteta koju su nanijele na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Upozorio je kako su pričinjene iznimne materijalne štete u Varaždinskoj županiji, na staklenicima i plastenicima, a jednako tako i u Međimurskoj županiji, te kako su prilikom prošlog, izuzetno jakog udara tuče prošloga tjedna Krapinsko-zagorska županija, odnosno općine Zagorska Sela, Klanjec i Kumrovec pretrpjele iznimne štete.

 

- Ministrica poljoprivrede Vučković izašla je na teren odmah prošloga tjedna i iznijela četiri nevjerojatne neistine. Prva laž ministrice Vučković je da se obrana od tuče provodi samo na sjeverozapadu Hrvatske, a financira se novcem poreznih obveznika cijele Hrvatske. Ovdje slobodno možemo reći da se radi o jednoj nevjerojatnoj bezobraštini i bezobrazluku ministrice Vučković te je citirao Zakon o sustavu obrane od tuče, a koji kaže: "Obrana od tuče je od interesa za Republiku Hrvatsku i provodi se na branjenom području, a to je cijeli teritorij Republike Hrvatske." 'Što, dakle, uopće znači izjava ministrice Vučković da hrvatski porezni obveznici svojim novcem financiraju protugradnu obranu u samo jednom dijelu Hrvatske? Hoćemo li onda očuvanje dalmatinskih spomenika prepustiti novcu isključivo stanovnika koji tamo žive? Naravno da nećemo - rekao je Dretar.

 

Naveo je kako je ministrica Vučković rekla da ne postoje dokazi da je protugradna obrana učinkovita, što je, ustvrdio je Dretar, laž.

 

- Onda svi možemo slobodno pretpostaviti da trenutno vladajući idu prema ukidanju obrane od tuče, ali da izvješće Svjetske meteorološke organizacije precizno pokazuje da, ne samo da se mogu dobro i kvalitetno te s rezultatima provoditi procesi obrane od tuče, nego se čak preporučuje vladama i znanstvenim institucijama da prošire istraživanja i da povećaju ulaganje u sustave obrane od tuče. ''Treća laž ministrice Vučković je kad kaže da Ministarstvo sufinancira zaštitne mreže kao oblik osiguranja, odnosno čuvanja poljoprivrednih kultura od tuče te da radi na sufinanciranju osiguranja. Kao prvo, mreže nisu adekvatna zaštita od tuče i njima se ne mogu štititi sve poljoprivredne kulture, dakle uljarice i žitarice, a koje su izuzetno bitne u ovome trenutku kada svi svjedočimo velikoj svjetskoj krizi, prvenstveno u nabavci i proizvodnji baš uljarica i žitarica. Njih, poštovana ministrice, ne možemo štititi mrežama' - rekao je Dretar.

 

Naveo je da mreže nisu rješenje jer one traju pet godina te se upitao možemo li samo zamisliti koliko, recimo, plastike ide u zaštitu jedno 10.000 hektara poljoprivredne površine.

 

- Mikroplastika s tih mreža ulazi u tlo i onečišćuje ga, životni vijek zaštitne mreže je pet godina, a nakon čega se mora baciti: ''Sad zamislite 10.000 hektara plastike koju negdje moramo baciti. To je jedno ozbiljno onečišćenje. Četvrta laž ministrice je da srebrni jodid koji se koristi u protugradnoj obrani, a njime se zasijavaju oblaci ili se pušta s tla, proizvodi onečišćenje. Još jedna apsolutna laž! U izvješću Svjetske meteorološke organizacije stoji, citirat ću: "Sve objavljene studije pokazuju da ne postoji značajan utjecaj srebrnog jodida na okoliš ili ljudsko zdravlje - naglasio je Dretar i najavio kako Domovinski pokret od ovoga trenutka pokreće proceduru za hitnu tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru i da će odmah tražiti da se Zakon o zaštiti, odnosno obrani od tuče samo poštuje. On trenutno postoji, podsjetio je Dretar te rekao kako ga hrvatska Vlada ne želi provoditi u djelo.

 

- Što radi hrvatska Vlada? Ona kaže: "Stavite zaštitne mreže, mi ćemo to sufinancirati, i osigurajte se". Opet još jedna neistina. Osiguravajuće kuće ne žele osigurati male parcele, a i u slučaju da se dogodi šteta, isplaćuju vrlo mali postotak i to isključivo štete na površini, a ne štete na proizvodu. Za kraj ću reći da iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da će Vlada RH pričekati odlazak Sabora na ljetnu stanku i onda će krajem srpnja na sjednici pokušati progurati Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o obrani od tuče. Hrvatski građani moraju biti svjesni da će im Vlada iza leđa, a isto tako i Saboru iza leđa, pokušati ukinuti obranu od tuče i da će buduće štete koje će biti u desecima i stotinama milijuna kuna snositi, naravno, novcem poreznih obveznika, novcem hrvatskih građana, novcem svih nas - zaključio je saborski zastupnik Dretar.