Saborski zastupnici sa sjevera: tko je najviše, a tko najmanje pričao, koliko su trošili...

| 11.1.2022. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno

Andreja Marić (SDP) bila je daleko najaktivnija zastupnica u Hrvatskom saboru iz treće izborne jedinice, ako bi se gledalo samo po broju postavljenih pitanja. Naime, ova liječnica iz Čakovca postavila ih je čak 19, od čega 14 u pismenom obliku, a pet u sabornici, dok su svi ostali zastupnici iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije zajedno postavili 35 pitanja tijekom proteklog zasjedanja, pokazuju podaci Infomacijsko-dokumentacijska službe, istraživanja i mrežnih informacija Hrvatskog sabora.

Najviše su pitali

Nakon SDP-ovke iz Međimurja, slijede njezine kolege iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Tako je Siniša Hajdaš Dončić postavio osam pitanja, a tek jedno manje Barbara Antolić Vupora. Četiri pitanja imao je Davor Dretar (Domovinski pokret), a po tri Predrag Štromar (HNS) i Damir Habijan (HDZ). Po dva pitanja uputili su zamjenica Radimira Čačića Natalija Martinčević (Reformisti) i Siniša Jenkač (HDZ), dok su po jedno pitanje bilo u sabornici, bilo pismeno, postavili Ljubomir Kolarek (HDZ), Stjepan Kovač (SDP), zamjenik Željka Kolara Željko Pavić (SDP), Žarko Tušek (HDZ) te Nadica Neven Budinski (HDZ), zamjenica Anđelka Stričaka, i Boška Ban Vlahek, zamjenica Matije Posavca.

Pavić bio najaktivniji

Gleda li se ukupan rad zastupnika na sjednicama, najaktivniji je bio Žarko Pavić (SDP) sa 154 aktivnosti, od čega 76 replika i 38 odgovora na repliku.

Slijedi Andreja Marić (SDP) sa 120 aktivnosti, od čega 63 replika i 29 odgovora na repliku, deset pojedinačnih rasprava i 14 istupa ispred kluba zastupnika, pri čemu je četiri puta povrijedila poslovnik. I na trećem mjestu je SDP-ovac, Siniša Hajdaš Dončić sa 47 aktivnosti, od čega 20 replika i 12 odgovora na repliku.

Slijede Damir Habijan (HDZ) sa 43 te Davor Dretar (DP) s 35 aktivnosti u sabornici, a zatim Barbara Antolić Vupora s 26 i Nadica Dreven Budinski (HDZ) s 25. Nakon njih, s 15 aktivnosti je Siniša Jenkač (HDZ), Boška Ban Vlahek s 13, Ljubomir Kolarek (HDZ) s 12 i Predrag Štromar (HNS) s 11 aktivnosti, i to uglavnom replika. Najmanje aktivni na sjednicama su bili Žarko Tušek (HDZ), koji je dva puta istupio kao predstavnik kluba zastupnika, te bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP), koji nema zabilježenih baš nikakvih aktivnosti. Usporedbe radi, Anka Mrak Taritaš (GLAS) istovremeno je bila 250 puta aktivna na saborskim sjednicama.

Najudaljeniji imaju i najveće troškove

A koliko nas je (ne)rad naših zastupnika dodatno koštao, dakle, bez plaće? Hrvatski sabor objavljuje troškove rada zastupnika nastale u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti. Ti troškovi obuhvaćaju najviše stanarinu i korištenje automobila, a slijedi naknada za odvojeni život, cestarina, dnevnice...

Od 1. siječnja do 21. prosinca 2021. najviše takvih troškova, više od 56 tisuća kuna, imale su zastupnice iz Međimurja, Andreja Marić (SDP) i Boška Ban Vlahek, i to uglavnom za stanarinu (30.000 kn), odvojeni život i korištenje automobila. Tek nešto manje troškova prijavila je Barbara Antolić Vupora (SDP), a zatim slijede Siniša Jenkač (HDZ) sa 43 tisuće kuna, Ljubomir Kolarek s 39 tisuća i Natalija Martinčević (Reformisti) s 31 tisućom. Po 26 tisuća kuna troškova imali su Damir Habijan (HDZ) i Predrag Štromar (HNS), a tek tisuću manje Žerko Tušek (HDZ). Nadica Dreven Budinski imala je 13 tisuća, Stjepan Kovač (SDP) jedanaest, a baš nikakvih troškova tijekom cijele prošle godine nisu imali Davor Dretar (DP) te Željko Pavić i Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a.

Zastupnicima su izricane stegovne mjere. Najviše opomena dobio je Žarko Pavić (SDP), njih četrnaest. Slijede Davor Dretar (DP) i Damir Habijan (HDZ) s po devet, a zatim Andreja Marić (SDP) sa šest opomena, koliko ih je dobila i Boška Ban Vlahek. Siniša Hajdaš Dončić dobio je dvije opomene, a Nadici Dreven Budinski izečene su dvije opomene i jednom joj je oduzeta riječ. Svi ostali zastupnici iz treće izborne jedinice prošle godine nisu dobili niti jednu stegovnu mjeru.