S. Zember: Odluka o mom razrješenju je protuzakonita o čemu sam obavijestila ministra

D.P./Varaždinske vijesti | 26.1.2017. u 17:07h | Objavljeno u Aktualno

Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin na sjednici 16. siječnja izglasalo je odluku o pokretanju razrješenja ravnateljice Sanje Zember te joj dalo rok od osam dana da se očituje na navode iz Odluke.

Taj rok je istekao jučer, a na sjednici zakazanoj za sutra 27. siječnja u 8 sati UV će odlučivati o smjeni Sanje Zember.

Podsjetimo, UV ravnateljici na teret stavlja to što je potpisala anekse ugovora sa specijalizantima bez prethodnih konzultacija s UV-om, zatim što je privremeno zatvorena hitna infektološka ambulanta te što Statut bolnice nije usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Uz to, u Odluci se ističe kako je ravnateljica počinila propust nadzora zakonitosti rada tijela OBV u pogledu tijeka redovnih mandata i drugo.

Zember: Nadležan je ministar

Ravnateljica Sanja Zember na ovu je Odluku napisala opsežno očitovanje, na kraju kojeg zaključuje: "smatram spornu Odluku Upravnog vijeća nezakonitom jer u navedenom slučaju, kada Upravno vijeće ne razriješi ravnatelja u zakonskom roku, rješenje o razrješenju ravnatelja donosi ministar, a temeljem članka 62. stavka 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o čemu je ravnateljica, poštujući Zakon, i obavijestila Ministra zdravstva RH te proslijedila spornu Odluku Upravnog vijeća na daljnje postupanje".

Što se tiče ugovora sa specijalistima i specijalizantima Zember ističe da je kao ravnateljica postupila sukladno postojećim zakonskim propisima, kao i Statutu Bolnice.

Zember u očitovanju ističe i kako je vezano za anekse uputila dopis županu Predragu Štromaru sa zahtjevom da zajednički pristupe rješavanju postupanja po Pravilniku, ali je, piše Zember, Župan svojim dopisom klasa: 510-14/16-01/2, urbroj: 2186/1-02/1-16-1 od 01.09.2016. godine sve zdravstvene ustanove čiji je osnivač Varaždinska županija, pa tako i Opću bolnicu Varaždin, obavijestio da „ne pristupaju sklapanju aneksa ugovora o međusobnim pravima i obvezama, do razrješenja prijepornog pitanja retroaktivne primjene predmetnog Pravilnika".

Pogrešne kvalifikacije i nepostojeće odredbe?

- Iz svega slijedi da su Upravno vijeće i Župan s određenom namjerom odugovlačili zajedničko rješavanje problematike primjene Pravilnika, tim više što je Opća bolnica Varaždin morala sklopiti ukupno 142 izmijenjena ugovora o specijalizaciji. Stoga sam ja, kao ravnateljica, odlučila bez potpore Upravnog vijeća i Župana, postupiti po Pravilniku i pozitivnim propisima, te smo ponudili i potpisali sa specijalizantima i specijalistima sve izmijenjene ugovora o specijalizaciji - kaže Zember koja smatra da Odluka Upravnog vijeća ne može biti jači pravni akt od Pravilnika kao podzakonskog akta i Statuta Opće bolnice Varaždin.

Uz to, Zember u očitovanju upozorava na pogrešne kvalifikacija i pozivanje na nepostojeće odredbe Statuta kako je to navedeno u Odluci Upravnog vijeća.

- Razvidno je da me se tereti za povrede odredbi Statuta koje, kao takve, uopće ne postoje, jer se Odlukom navodi da sam prekršila odredbu članka 15. stavka 1. i 2. Statuta Opće bolnice Varaždin. Članak 15. Statuta ima samo 1 (jedan) stavak, koji sadrži 4 (četiri) alineje. Ipak navodim, da 1. i 2. alineja stavka 1. članka 15. propisuju zaključivanje ugovora na dva načina, kada je za zaključivanje ugovora potrebna suglasnost osnivača, odnosno, kada nije potrebna suglasnost osnivača, već je dovoljna samo odluka Upravnog vijeća, ali, u oba slučaja bitna je pojedinačna vrijednost ugovora - piše Zember. 

Što se tiče "nemarnog obavljanje dužnosti ravnateljice koje dovodi ili može dovesti do većih smetnji u obavljanju djelatnosti Opće bolnice Varaždin" Zember ističe kako su "propusti navedeni su vrlo nejasno i kontradiktorno".

- Kao ravnateljica redovito sam podnosila mjesečna izvješća Stručnom vijeću Bolnice, rukovodeći se odredbom članka 21. stavka 2. alineje 4. Statuta Bolnice temeljem koje imam ovlast, dužnost i obvezu organizirati stručni rad bolnice i koordinirati rad u medicinskim i ostalim djelatnostima bolnice, stoga ne vidim opravdan razlog za moje razrješenje, tim više što sam poduzela sve što je bilo potrebno da se infektološka ambulanta ne zatvori zbog nedostatka liječnika.
Ravnateljica je samostalna u donošenju svojih odluka, a naročito o provođenju zdravstvene zaštite, organizira i vodi poslovanje ustanove, te odgovara za zakonitost rada - piše Zember te ističe kako radom Stručnog vijeća rukovodi njegov predsjednik.

"Da, ima nezadovoljstva i mnogi mi se žale na rad drugih"

- Pa je temeljem odredbe članka 34. Statuta Opće bolnice Varaždin, upravo Stručno vijeće tijelo koje predlaže ravnatelju ili Upravnom vijeću poslove iz svoje domene, odnosno djelokruga stručnog rada, a ne ravnatelj Stručnom vijeću - zaključuje te ističe kako nije točno da je svojim radnjama narušila međuljudske odnose među zaposlenicima Opće bolnice Varaždin, kako je tvrdio primarijus Pavliček u svom dopisu.

- Dapače, ima nezadovoljstva među djelatnicima, jedni prigovaraju na druge, svakodnevno se podnose meni kao ravnateljici pritužbe na rad drugih, što s potpisom nezadovoljnika, a većim dijelom anonimno, provode se postupci utvrđivanja odgovornosti za takvo ponašanje, što ima uvelike utjecaja na lošu organizaciju rada u pojedinoj ustrojstvenoj jedinici, a što može, u konačnici, rezultirati i određenim promjenama u rukovođenju, a radi poboljšanja organizacije rada. Svi voditelji imaju sklopljene anekse ugovora o radu za rukovodeće položaje, ali pod određenim uvjetima, te se ti aneksi mogu i raskinuti na ugovoren način, ukoliko se utvrdi da voditelj nemarno obavlja svoj posao upravo kao voditelj - ističe Zember koja smatra da je u pet mjeseci uspješno vodila bolnicu.

- Niz je radnji koje su se dogodile za vrijeme mog kratkog mandata od 5 mjeseci, od pokretanja niza projekata u bolnici u vrijednosti preko 200 milijuna kn, pokretanja prikupljanja humanitarnih sredstava za nabavu nuklearne magnetske rezonancije, koji projekti svakako iziskuju svesrdnu pomoć svih voditelja ustrojstvenih jedinica, kako znanjem, tako i suradnjom, što svakako ne bi trebalo rezultirati uznemiravanjem i nezadovoljstvom zaposlenika - smatra Zember koja se u nastavku očitovanja osvrće na nemarno obavljanje dužnosti nadzora primjene zakona i drugih propisa i općih akata u poslovanju Opće bolnice Varaždin, a koje joj se također stavlja na teret. 

O spornim pomoćnicima

- Netočan je navod da ravnatelj opće bolnice MOŽE IMATI SAMO zamjenika i pomoćnika za sestrinstvo-glavnu sestru te temeljem posebnog zakona i pomoćnika za kvalitetu. U svojoj odredbi članka 59. Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da ravnatelj IMA zamjenika i pomoćnika za sestrinstvo-glavnu sestru, ali nije zabranjeno imati i druge pomoćnike. Zasigurno, mi koji smo ustanova s 1670 zaposlenih, i koji poslujemo na 3 lokacije (Varaždin, Klenovnik i Novi Marof) jer su 01.01.2014. godine Specijalna bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik i Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof pripojene Općoj bolnici Varaždin, te smo postali jedna zdravstvena ustanova, imamo uporište u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti te da minimum broja pomoćnika ravnatelja koji je propisan Zakonom, povećamo za još dva nezdravstvena pomoćnika, a s obzirom na organizaciju i način rada Opće bolnice Varaždin - odgovara Zember na optužbu kako je imala protuzakonit broj pomoćnika. 

Na kraju se osvrnula i na terećenje zbog javnog istupa u medijima, te istaknula kako "ravnateljici „nije potrebna nečija sugestija kako će vršiti svoje zakonske ovlasti", a vezano na izvještavanje javnosti.

Zaključno, kao što smo naveli na početku Sanja Zember zaključuje kako se radi o protuzakonitoj odluci te kako je, poštujući Zakon, o istoj obavijestila Ministra zdravstva RH te proslijedila spornu Odluku Upravnog vijeća na daljnje postupanje.