Runac smatra da "grad vozi u fićeku", a Marković pojasnio zašto nisu osigurali zemljište za Centar civilne zaštite

MGA | 30.11.2022. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno

- Nije upitno da će HDZ podržavati i dalje sve dobre projekte. Mi smo vam prošle godine vjerovali i dali podršku proračunu. Vjerovali smo vam i kad ste rekli da ćete otkupiti zemljište za Regionalni centar civilne zaštite koji je sad, nažalost, nepovratno otišao u Kneginec - rekao je HDZ-ov gradski vijećnik Alen Runac na današnjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća koja je još u tijeku poručivši da HDZ neće podržati Proračun Grada Varaždna za 2023. godinu ne samo zbog bala.

- Kad vidimo cifre, razlike su puno prevelike. Bale nisu jedini razlog zbog kojeg nećemo podržati proračun nego i nesposobnost, o kojoj smo ranije pričali. Kad uspoređujemo grad i županiju i projekte koje smo napravili u županiji, to je kao da županija juri u Ferrariju, a mi smo u "fićeku". To nije dobro, mi kasnimo, nemojte misliti da smo protiv umirovljenika, mi smo protiv pljačke i nesposobnosti - obrazložio je Runac.

Mirjana Kolarek - Karakaš, nezavisna vijećnica s liste Reformista na to mu je rekla da su sve projekte u županiji pokrenuli Reformisti, a zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pojasnio je zašto grad nije uspio otkupiti zemljište uz Plitvicu za izgradnju Centra.

- Vi nas sada optužujete za nesuradnju, no mi smo imali osigurana sredstva u proračunu za kupnju zemljišta ali su privatni vlasnici tražili preveliku cijenu. Nudili smo im 11 eura po četvornom metru, a oni su tražili 25 eura i to za golo  zemljište, dok mi komunalno opremljeno zemljište u Brezju prodajemo za 22 eura. Nudili smo za Centar i zemljište pored Gumiimpex-a, ali niste željeli tu lokaciju - odgovorio je Marković.

Gradonačelnik Neven Bosilj također je napomenuo da mu je žao što na sjednici danas nije Damir Habijan te da ga čudi odluka gradskog HDZ-a da ne podrži proračun jer su im pružali podršku oko postupka u riješavanju bala te da je i "Habijan također lobirao oko nekih stvari" ističući da su cijeli postupak oko sanacije bala u Brezju proveli prema hodogramu resornog Ministarstva i Fonda u kojem su ljudi koje je postavila HDZ-ova Vlada.

- Vidim da je takva klima da se neke stvari ne žele podržati. Ovo je prilika da se proračun izglasa, a hoće li biti druge prilike, to ćemo još vidjeti. Ako se ne možemo dogovoriti, možda je najbolje da se ide na nove izbore - poručio je Bosilj.

Sa sjednice je u međuvremenu otišao i nezavisni vijećnik Davor Patafta koji je u više navrata u raspravi pozivao na dogovor, ali i da se posao s jedinim ponuđačem za sanaciju bala u Brezju uvjetuje da se time ujedno riješi sudski spor oko koncesije s obzirom da je riječ o "istim ljudima".

Vijećnici Budimo grada zalažu se za referendum kako bi i građani mogli iznijeti svoje mišljenju o riješavanju bala, a Hrvoje i Ana Petrić također su se kritički izjasnili oko SDP-ova upravljanja Gradom. 

Označeno u