Rotary klubovi iz Varaždinske županije u velikoj akciji donacije termokamera bolnicama Foto: Rotary klub Varaždin jug

Rotary klubovi iz Varaždinske županije u velikoj akciji donacije termokamera bolnicama

VV | 30.5.2020. u 19:26h | Objavljeno u Aktualno
Danas se u Općoj bolnici Varaždin održala svečana primopredaja dvije termovizijske kamere čiju su nabavku pomogli Rotary kluba Varaždin Jug, Rotary klub Varaždin, Rotary klub Varaždin 1181, Rotary klub Trakošćan i Rotary klub Ludbreg,

Riječ je o donaciji koja je dio velikog nacionalnog projekta gdje je Rotary Hrvatska donirao 29 termovizijskih kamera zdravstvenim institucijama diljem Hrvatske. Ukupna vrijednost donacija 29 kamera iznosi 2,9 milijuna kuna.

FB_IMG_1590854875569.jpg

Termovizijske kamere će služiti za detekciju povišene tjelesne temperature te su izuzetno korisne za kontrolu na mjestima velikog protoka ljudi, a osobito u bolnicama.

Od velikog su značaja danas, u trenutku pandemije novog koronavirusa kojoj svjedočimo, no njihova je primjena dugoročna jer pomažu u identificiranju ljudi s povišenom temperaturom kao posljedicom bilo koje infekcije, a ne samo koronavirusa. Termovizijske kamere su nabavljene nakon konzultiranja medicinske zajednice koja ih je istaknula kao vrijednu opremu koja može pomoći u sprječavanju širenja koronavirusa.

Uvijek u službi zajednice, članovi Rotaryja, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, kontinuirano pronalaze načine za učinkovit odgovor na COVID-19 i za pomoć zajednicama koje su njime pogođene. Borba protiv bolesti i do sada je bila jedan od osnovnih smjerova djelovanja Rotaryja pa tako i sada, kada neizvjesnost i poteškoće utječu na naš uobičajen način života, članovi daju sve od sebe kako bi služili zajednici na način koji joj je najkorisniji.

- Hrvatski Rotarijanci do sada su već nebrojeno puta i na različite načine pomagali zajednici, pa tako i sada u ovoj krizi želimo pomoći vlastitim donacijama i kroz Rotary zakladu. Klubovi diljem Hrvatske već su donirali značajne količine zaštitne opreme, a sada nabavkom termovizijskih kamera želimo dati još veći, a ujedno i dugoročan doprinos. Rotary Hrvatska je osigurao značajna sredstva za nabavku takvih kamera, no ovim putem zahvaljujem i kompanijama Dahua Technology te Tehnozavod Marušić, što su prepoznali vrijednost ovog projekta i svojim nam doprinosom pomogli“, rekao je Danijel Jozić, Guverner Rotary International Distrikta 1913 Hrvatska, prilikom predaje donacije  KBC Zagreb, koja je dobila danas šest termokamera.