Roditelji prosvjedovali u Novom Marofu: Ravnatelj nije imao našu suglasnost, prijavio školu na zadnji dan Foto: HRT 4

Roditelji prosvjedovali u Novom Marofu: Ravnatelj nije imao našu suglasnost, prijavio školu na zadnji dan

VV | 23.5.2023. u 18:53h | Objavljeno u Aktualno

Danas se u Novom Marofu kod stare škole održao prosvjed roditelja koji traže da Osnovna škola Novi Marof povuče prijavu matične škole i područnih škola Remetinec, Ključ, Mađarevo i Podevčevo iz Eksperimentalnog programa „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“.

Roditelji se osjećaju prevarenima nakon što su u ponedjeljak 8. svibnja 2023. godine iz medija saznali da se njihova škola prijavila za Eksperimentalni program, a smatraju da je ravnatelj OŠ Novi Marof, Anđelko Bošnjak, za tu prijavu trebao suglasnost roditelja koju nije imao.

- Na vijeću roditelja je na drugom glasanju kada su roditelji bili protiv, izjavio da se nećemo prijaviti za taj program, a onda se prijavio na zadnji dan u zadnji čas. Nismo potpisali nikakvu suglasnost, po zakonu treba našu suglasnost, a on tu suglasnost nije ni tražio od nas jer je znao da je neće dobiti. Smeta nam to što je program loše napisan, nedorečen je i pravobraniteljica za djecu je izjavila da se nisu konzultirali ni učitelji, ni roditelji, a na kraju krajeva niti djeca. Mislimo da je prvo trebalo ostvariti uvjete, a onda ulaziti u to. Primjerice, naše područne škole nemaju dvoranu, Područna škola Remetinec od 127 učenika nema dvoranu, tako da su to veliki problemi. Očekujemo od ravnatelja da odustane, a ako ne, onda slijedi i traženje pravne pmoći - smatra, Nikolina Rutić Mazor jedan od roditelja koji su danas prosvjedovali.

- Roditelji su glasali, uglavnom, neinformirani do kraja. Njihov glas u školskom odboru je bio protiv. Mi smo uvažili njihov glas protiv, ali kako znate i sami, po zakonu, školom upravlja školski odbor. Odluku je donio isključivo školski odbor, u kojem ravnatelj nema pravo glasa - rekao je Anđelko Bošnjak, ravnatelj OŠ Novi Marof.

Roditelji su još 17. svibnja poslali otvoreno pismo ravnatelju u kojem su naglasili zbog čega se ne slažu s odlukom da se ide u jednosmjensku nastavu kojeg prenosimo u cijelosti ispod, kao i današnje priopćenje medijima.

Prosvjed u Novom Marofu by Varazdinske vijesti on Scribd

Otvoreno Pismo Ravnatelju - Roditelji OŠ Novi Marof i Područnih Škola by Varazdinske vijesti on Scribd