Robert Briški uoči Gradskog vijeća iznio niz sumnji vezano za natječaj u Brezju i radove na Motičnjaku

MGA | 27.9.2022. u 09:10h | Objavljeno u Aktualno

Robert Briški, nekadašnji savjetnik Uprave Čistoće, uoči današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća iznio je niz podataka temeljem kojih je izrazio sumnju da se u najnovijem natječaju za sanaciju odlagališta u Brezju pogoduje jednom potencijalnom ponuditelju. Svoje sumnje namjerava iskazati i pred USKOK-om. 

Također smatra da se izvode sumnjivi poslovi vezano za izgradnju Sortirnice na Motičnjaku pri čemu su iskopane tone smeća za čiju sanaciju gradske vlasti kažu da moraju osigurati dodatnih 4 milijuna kuna. Briški kaže da je Bioinstitut iskopani otpad okarakterizirao kao zemlju i kamenje, pa kaže da to nije smeće.

- Sad se pod sumnjivim okolnostima izvode neki vantroškovinski radovi s pitanjem zašto se to uopće vadi kada to nije okarakterizirano kao ta vrsta otpada - kaže Briški dodajući da je izvođaču radova na Sortirnici tek nakon uvođenja u radove naknadno predan izvedbeni projekt pa je pitanje pod kojim uvjetima ako su troškovi već unaprijed bili utvrđeni.

U najnovijem natječaju za sanaciju Brezja, tvrdi, ima niz nepravilnosti. Kao prvo kaže da je posjednik otpada Varkom, a ne Grad Varaždin pa Grad ne može biti naručitelj u natječaju. Zatim kaže da su u troškove uključene stvari koje ne bi trebale, kao što je, primjerice, troškovi uklanjanja betonskog platoa.

Također smatra da predmet nabave ne može biti sanacija zatvorenog odlagališta jer se ne može svesti ni pod jedan od elemenata prema Zakonu, već bi tema trebala biti usluga obrade otpada D ili R. Navodi dalje da bi ostale općine trebale sudjelovati u financiranju sanacije te kaže da je sumnjivo i uključenje gdje. Mirke Jozić u projekt s obzirom da je njezin angažman u gospodarenju otpadom u Gradu Zagrebu, za vrijeme gradonačelnika Milana Bandića, spominjan u negativnom kontekstu.