Robert Briški: Iskazana masa odloženog otpada ne odnosi se samo na Varaždin

Varaždinske vijesti | 12.2.2021. u 12:37h | Objavljeno u Aktualno

Robert Briški, savjetnik Uprave za javne i komunalne usluge, je u emisiji RTL-a Potraga govorio o varaždinskim balama, naglasivši da gradonačelnika Ivan Čehok i direktor Čistoće Davora Skrozu ignoriraju njegova upozorenja vezana za ugovor kojim namjeravaju riješiti problem varaždinskih bala jer je prepun nepravilnosti te potencijalno financijski štetan za grad.

Gradonačelnik Ivan Čehok je komentirao izjave Briškog te njegov javni istup ocijenio "nekorektnim" i također naglasio negaciju tvrdnje da je akutalna vlast radila na štetu grada Varaždina te ne samo to, već da su radili na korist. U nastavku prenosimo, priopćenje za medije Roberta Briškog na spomenute komentare gradonačelnika:

"Dana 09. veljače 2021. godine na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Gradske vijećnice u Varaždinu, na adresi Trg kralja Tomislava 1, gradonačelnik Ivan Čehok na upit novinara Siniše Kalajdžije da komentira prilog emitiran dana 08. veljače 2021. godine u emisiji „Potraga" na RTL televiziji između ostalog odgovara:

...da je g. Briški autor Plana gospodarenja otpadom Grada Varaždina koje je Gradsko vijeće usvojilo 2018. godine. Mi smo to Čistoći platili i u tom Planu je on stavio da je na lokaciji Brezje 115.000 tona. Pogledajte si Plan. Ako je on tvrdio da je tamo 115.000 tona onda Ml koji smo došli do 99.000 tona znači da smo napravili samo dobro za grad."

Plan gospodarenja otpadom Grada Varaždina za razdoblje 2018. - 2023. godine po narudžbi Grada Varaždina izradilo je društvo Čistoća d.o.o. iz Varaždina, a radnik Robert Briški jedan je od izrađivača prijedloga. Podaci o količinama baliranog otpada odloženog na lokaciji Brezje iskazani u tablici 12. iz Plana gospodarenja otpadom Grada Varaždina za razdoblje 2018. -2023. godine razvrstani su po ključnom broju otpada, periodu nastanka i proizvođaču otpada (Grad Varaždin, općina Trnovec Bartolovečki, Općina Petrijanec, općina Vinica, Općina Sveti Ilija i Varkom d.d. Varaždin).

Stoga se ukupno iskazana masa odloženog otpada nikako ne odnosi samo na Grad Varaždin pa se taj podatak, koji je iznio gradonačelnik, nikako ne može stavljati u kontekst predmeta II Dodatka Ugovoru zbog obveza općina za podmirenjem troškova zbrinjavanja po osnovi drugih ugovora.

Sa ciljem istinitog i cjelovitog informiranja javnosti te zaštite ugleda i imena poslodavca i mene osobno kao radnika koji radi kod poslodavca podnosim Naslovu zahtjev da mi odobri javni istup radi iznošenja dokumentiranih činjenica i očitovanja na navode gradonačelnika. Jedan dio dokumentacije kojom bih potkrijepio istinitost očitovanja javno je dostupan dok drugi dio dokumentacije čini korespondencija Poslodavca i Grada Varaždina, a koju poslodavac posjeduje.

Razlog podnošenja ovog Zahtjeva jest taj što mi Ugovor o obvezama, odgovornostima i pravima u obavljanju funkcije od posebnog značaja propisuje obvezu čuvanja poslovne tajne. Osobno smatram da se na društva koja obavljaju poslove kao javna služba od općeg interesa ne bi trebalo primjenjivati načelo poslovne tajne."