VIDEO/FOTO Rezo: Prošla glavna opasnost na Dravi zbog visokog vodostaja uslijed obilnih oborina u Sloveniji

| 5.8.2023. u 10:27h | Objavljeno u Aktualno

Zasigurno nećemo imati poplave kakve smo ovdje na sjeveru imali 2012. i 2014., kada se Drava izlila na više mjesta pa u Pušćinama, štoviše, neće biti ni manjih jer je tijekom noći prošla glavna opasnost zbog visokog vodostaja uslijed obilnih oborina u Sloveniji, poručio je prof. dr. Milan Rezo, direktor VGO Za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, nakon što je jutros i sinoć obišao rijeke na svom vodogospodarsko području te se kod mosta bana Josipa Jelačića našao sa zapovjednikom JVP Varaždin Ivicom Labašem te varaždinskim gradonačelnikom dr. sc. Nevenom Bosiljem.

Na slivu Plitvice i Bednje, kako je ukazao Rezo, nije bilo nikakvih problema niti su se očekivali, budući da su izostale veće padaline. No tako nije bilo i s Dravom.

-Od petka, kada je Dravom počeo stizati vodeni val iz Slovenije, bili smo u redovitim mjerama od poplave, sukladno Planu obrane od poplava RH i Provedbenom planu obrane od poplava, a noćas u 2 sata i 15 minuta proglasili smo, izvanredne mjere obrane od poplava jer je dotok vode iz Slovenije na Dravi na HE Varaždin bio 1700 m3, sukladno ovim planovima,ukazao je Rezo, dodavši da se glavni vodeni val na Muri očekuje ove noći, i to oko 1200 m3 u sekundi, ali izgrađeno je 50 km nasipa za 1650 m3 pa se ne očekuju problemi zbog izlijevanja.  

Danas je protok Drave kod Varaždina 2000 kubika u sekundi, ali ni to ne predstavlja opasnost, što potvrđuje i to da je voda došla samo do podnožja novog nasipa u Pušćinama vrijednog 3,5 milijuna, od čega su glavnina bespovratna sredstva.  

-U petak popodne bio sam na jezeru Ormož koje je tada imalo više vodostaj nego danas u 7.30 sati. Protok stalno reguliramo na brani HE Varaždin, tako da vodu nadzirano propuštamo na HE Dubrava i HE Čakovec. Dakle, imamo izuzetno dobru suradnju s HEP Proizvodnjom, koja je napravila predpražnjenje svojih jezera na HE Čakovec i HE Dubrava kako bi mogli prihvatiti sav taj vodeni val iz Slovenije, odnosno Austrije, naglasio je Rezo, dodavši da situacija ne terenu nije zahtijevala obavještavanje direktora Hrvatskih voda, ministra unutarnjih poslova i ostale na opasnost od poplava da bi se o tome SMS-om obavještavali građani.

Rezo je zahvalio i vatrogascima, koji se bili angažirani u općini Cestica, točnije Lovrečan otoku iz koje je iseljeno pet obitelji, budući da se radi o kućama na nebranjenom području.

-Glavna zadaća Hrvatskih voda, kako je naglasio, zaštita je života i materijalnih dobara pa su napravljena barijere kod  bazena na Dravi. No, već u utorka očekujemo temperature više od 30 stupnjeva te kupanje, poručio je Rezo, napomenuvši da će  dalje trebati biti oprezan zbog situacije u Austriji i Sloveniji jer, kada se nešto dogodi, onda je to teško pravdati stoga smo sve tvrtke stavili u pripravnost.

-Tijekom noći s petka na subotu u cijeloj Varaždinskoj županiji, dakle niti u jednoj općini ili gradu, nismo imali poziv za pomoć, ali smo ovih dana spasili jednu žensku osobu koju je zatekao visoki vodostaj, rekao je Ivica Labaš, zapovjednik JVP Varaždin, dodavši da je to posljedica što su otklonjeni prije uočeni problemi pa je tako uređena Plitvica,  koja je znala poplaviti južni dio Varaždina.

Naglasivši da katastrofalnih šteta, kakve su zbog oborina u Sloveniji, neće biti i kod nas, varaždinski gradonačelnik zahvalio je direktoru Rezi i djelatnicima VGO Mura i gornja Drava Hrvatskih voda što su uložili velike napore da bi vodeni val iz Slovenije prošao bez posljedica na ljude i imovinu, kao i zapovjedniku JVP Varaždin.

- Hrvatske vode su zaštitile dravske bazene, a i naše su službe odlično odradile posao. ukazao je Bosilj, napomenuvši da su, osim 55 profesionalnih vatrogasaca, bili u pripravnosti i vatrogasci DVD-ova, koji čine okosnicu civilne zaštite.

  

Označeno u
Video sadržaj