Revizija tvrtkama u vlasništvu JLS-ova : Provodite natječaje prilikom zapošljavanja Foto: VV arhiva/Ilustracija

Revizija tvrtkama u vlasništvu JLS-ova : Provodite natječaje prilikom zapošljavanja

| 19.2.2018. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Od ukupno 47 preporuka koje je Državni ured za reviziju dao uglavnom varaždinskim gradskim tvrtkama radi sprječavanja i otkrivanja prijevara, provedeno je njih 38, što je ocijenjeno zadovoljavajućim.

Stoji to u izvješću o obavljenoj provjeri provedbe danih preporuka za reviziju učinkovitosti “Sprječavanje i otkrivanje prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na području Varaždinske županije”, koje je nastalo nakon usporedbe lanjskog i ranijeg postupanja poduzeća.

Točnije, revizijom učinkovitosti bilo je obuhvaćeno poslovanje gradskih tvrtki u 2014. godini, a zatim je revizija provjeravala jesu li one prošle godine postupile po danim preporukama. Ciljevi revizije bili su, između ostalog, utvrditi jesu li tvrtke uspostavile prikladne procedure i kontrole kako bi spriječile prijevare, poduzimaju li potrebne aktivnosti kako bi povećale svjesnost rukovoditelja o mogućnosti pojave prijevara te ocijeniti djelotvornost sustava unutarnjih kontrola. Državni ured za reviziju ocijenio je kako je svih pet tvrtki poduzimalo aktivnosti kako bi spriječilo i otkrilo prijevare, no budući da su bila potrebna određena poboljšanja, dane su im preporuke za otklanjanje nepravilnosti i propusta.

Provjerom je revizija lani utvrdila kako je u Parkovima od 15 preporuka provedeno 14, Termoplinu devet od 12, Varkomu je provedeno pet od šest preporuka, Aquatehnici tri od sedam preporuka, dok je u Ivkomu provedeno svih sedam danih preporuka.

U Varkomu i Parkovima, kako navodi revizija, nije provedena preporuka o provođenju zapošljavanja putem javnog natječaja. Naime, tijekom 2016. u Varkomu je zaposleno 11 zaposlenika, od čega dvoje na temelju natječaja, a preostali na temelju rangiranja iz evidencije zaprimljenih zamolbi, dok je u Parkovima tijekom 2016. zaposleno 14 zaposlenika od kojih je osmorici u 2016. istekao ugovor, a jedan radni odnos je prestao na temelju izvanrednog otkaza ugovora.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u