Reformisti: "Varaždinska županija pod vodstvom Stričaka i HDZ-a srlja u ponor" Foto: Krešimir Đurić

Reformisti: "Varaždinska županija pod vodstvom Stričaka i HDZ-a srlja u ponor"

Varaždinske vijesti | 29.11.2023. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

- Narodna stranka-REFORMISTI na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije nije podržala prijedlog proračuna za 2024. godinu, te su vijećnici u raspravi oko navedene točke dali na uvid jasne brojke kojima potkrjepljuju činjenicu kako Varaždinska županija pod vodstvom župana Stričaka i HDZ-a srlja u ponor - priopćili su Reformisti.

- Od 2017. do 2022. godine, dakle u prošlom mandatu župana Čačića i Reformista, proračun Varaždinske županije povećan za više od 50%. Za vrijeme mandata župana Čačića proračuni tijekom godina su se punili i rasli dobivanjem bespovratnih sredstava iz EU fondova, iskorištene su sve mogućnosti, prijavljivali su se i dobivali su financiranje svi projekti. U mandatu župana Stričaka nije tako. Zašto? Zato što nema ni jednog jedinog novog projekta i to uz novootvorenu lisnicu EU fondova gdje postoji mogućnost prijave projekata iz svih područja - navode Reformisti.

- Zbog sposobnosti naši su proračuni tijekom godina mandata rasli i nevjerojatnih 50% i zato smo vam još i na računu na kraju mandata ostavili 50 mil kuna odnosno 6,6 mil EUR suficita. No, lokomotiva se ugasila 2021. godine, još se neko vrijeme snagom inercije kretala, a u 2024. cijela priča staje i prema brojevima koje ste nam vi ovdje dali - kreće u natrag – naglasila je Natalija Martinčević.

- U raspravi su dotaknuti i projekti, a koje je prošli tjedan obišao i premijer Plenković - polaganje kamena temeljca za izgradnju Centralnog operacionog bloka Opće bolnice Varaždin i otvaranje Regionalnog centra u Medicinskoj školi. I jedno i drugo su Čačićevi projekti koji su bili spremni i koji se financiraju Europskim sredstvima, a Vlada i Stričak u toj priči zaslužni su samo za slikanje kraj njih - stoji u priopćenju.

- Nakon slikanja kraj Čačićevih projekata, župan Stričak doveo je premijera da prisustvuje svečanom potpisivanju ugovora o projektiranju (?!?) Centra civilne zaštite, vjerovali ili ne, nakon 3 godine svog mandata. Ovom dinamikom županu Stričaku i HDZ-u za realizaciju jednog projekta treba barem 5 mandata - ističu iz stranke.

- Sve navedeno pokazuje slikovito ali zapravo potpuno jasno neznanje i nemoć koje našim građanima sa ovakvim prijedlogom proračuna dolazi na naplatu već sada ali ne smijemo zaboraviti niti dugoročne posljedice jer će novog župana dočekati nula pripremljenih i prijavljenih projekata što znači ćemo kao županija propustiti ne samo ovaj mandat već i puno više od toga - poručili su Reformisti.