Reformisti protiv proširenja zone naplate parkiranja: "Čije interese Čehok zapravo zastupa?" Foto: NS Reformisti

Reformisti protiv proširenja zone naplate parkiranja: "Čije interese Čehok zapravo zastupa?"

VV | 10.6.2020. u 10:51h | Objavljeno u Aktualno

- Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina na dnevnom redu će se naći Prijedlog odluke o određivanju javnih parkirališta i garaža, te Prijedlog odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina. Iz Prijedloga odluke može se iščitati da nestaje III. zona parkiranja u kojoj se parkiranje naplaćivalo do 15 sati, a da se sada planira uvesti naplata do 20 sati. Dodatno dolazi i do proširenja područja naplate parkinga na veći broj novih ulica. Ono što nedostaje je kvalitetno obrazloženja za takav Prijedlog odluke: iz kojeg razloga se širi područje naplate, koje točno područje će obuhvaćati, za koji broj će se povećati broj parkirnih mjesta, na koji način će se to odraziti na građane koji stanuju u tim područjima i hoće li se mijenjati Ugovor o koncesiji na način da će se povećati mjesečni iznos koncesije, koji trenutno iznosi 14.541,67 kuna - oglasili su se iz gradske organizacije Reformista uoči današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina koja počinje u 15 sati.

Navode kako se iz Prijedloga može zaključiti da benefite može očekivati jedino aktualni koncesionar, dok građanima preostaje samo prihvatiti činjenicu da će ili češće i duže morati plaćati parking ili brzo morati potražiti alternativu, s time da se vrijeme tolerancije od napuštanja vozila do plaćanja parkinga smanjuje na svega pet minuta, a u slučaju da zakasne „nagrađuje“ ih se sa 120 kuna.

- O posljedicama na poslovanje još onih nekoliko obrtnika koji posluju u centru grada i koje ova gradska vlast još nije uspjela protjerati (sjetimo se samo nedavnog povećanja komunalne naknade za 25 posto) nećemo ni govoriti. Narodna stranka Reformisti na sjednici Vijeća će glasati protiv ovih odluka, kao što i uvijek glasamo protiv odluka koje direktno utječu na pustošenje centra grada i tjeranje naših građana da kupovinu obavljaju u trgovačkim centrima van centra - navode varaždinski Reformisti u priopćenju u kojem su se osvrnuli i na Prijedlog odluke o izradi V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Varaždina, koja će se također naći na dnevnom redu današnje sjednice.

- Iako Reformisti podržavaju provođenje dokumenata prostornog uređenja grada, zanimljivo je da od 35 podnesenih inicijativa posebno istaknuti jednu, kod koje se vrlo vješto izbjeglo navesti u opisu o kojim se točno česticama radi. Iako je Čehok svojevremeno najavljivao preseljenje tvrtki koje se bave otpadom izvan Varaždina, ovom famoznom inicijativom 4.I/2019 tvrtka Lotus 91, s kojom su povezani upravo ljudi s Čehokove liste, predlažu i traže „da se ponovno sagleda gospodarenje otpadom na području Grada Varaždina u dijelu koji se odnosi na područje djelovanja postojećih privatnih gospodarskih subjekata”. Time zapravo Lotus 91 d.o.o. predlaže izmjenu GUP-a Grada Varaždina tako da se njemu ekskluzivno dozvoli obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom u zoni „G“, točnije, na postojećim lokacijama u centru Jalkovca. Cilj ovih inicijativa je da se ''omogući izdavanje dozvole za gospodarenje otpadom'' na području grada Varaždina, sukladno posebnom propisu. Također, traži se da se objedine neizgrađene katastarske čestice u Jalkovcu, ukupno njih sedam, u jednu, te na njima omogući obavljanje djelatnosti sakupljanja i oporabe neopasnog industrijskog i ambalažnog otpada. Time bi se točno između vrtova obiteljskih kuća i dvorca u Jalkovcu omogućilo i odobrilo skladištenje nekoliko tisuća kubika otpada, a što je građanima Jalkovca u potpunosti neprihvatljivo. Stoga će se Gradska organizacija Varaždin Narodne stranke Reformisti boriti protiv provedbe ovakvih izmjena i dopuna GUP-a Grada Varaždina - najavljuju varaždinski Reformisti i zaključuju kako je riječ o samo dva primjera koji potvrđuju način na koji aktualna gradska vlast zastupa interese građana, ali ne većine već očito samo pojedinih.

Označeno u