Reformisti: "Izgubljene godine i nemjerljiva šteta za građane Varaždina" Foto: VV arhiva / ilustracija

Reformisti: "Izgubljene godine i nemjerljiva šteta za građane Varaždina"

Varaždinske vijesti | 28.12.2020. u 10:31h | Objavljeno u Aktualno

Gradska organizacija Reformista Varaždin priopćenjem se oglasila vezano uz sjednicu Gradskog vijeća.

- Nakon tri i pol godine provedene na mjestu gradonačelnika grada Varaždina, Ivan Čehok nalazi se pred posljednjim donošenjem proračuna u toj funkciji sa dugim nizom programa, rješenja i projekata koji nisu realizirani. Rješenje problema bala u Brezju na kojima je dobio izbore – nije realizirao. Pompozno objavljivane razne fikcije poput podzemnog i nadzemnog rješenja za Kučansku rampu – nije realizirano. Dom umirovljenika u Biškupcu – nije realizirano. Nova osnovna škola u gradu – nije realizirano. Novi vrtić u Hrašćici – nije realizirano. Pothodnik u Miškininoj – nije realizirano. Nogometni kampus na Varteksu – nije realizirano. Niz se nastavlja... Gradonačelnika Čehok cijeli mandat nije uspio shvatiti da postoje Europski fondovi i da svi ozbiljni i uspješni gradovi upravo ta sredstva koriste za razvoj i realizaciju svojih projekta. Energetski je obnovio samo dvije škole na području Grada Varaždina od kojih jedna nije imala grijanja gotovo do sredine prosinca, a uspješno su zakasnili i s prijavom za sufinanciranje projekta od strane Ministarstva regionalnog razvoja te je tu grad izgubio dodatnih 12,7 milijuna kuna - kazali su Reformisti.

- No, ono što zapanjuje, je upornost gradonačelnika Ivana Čehoka u načinu sazivanja sjednica, tj. donošenja ''hitnih'' odluka vezanih u izuzetno bitne teme, kao što su npr. tzv. ''integralna nagodba'', a sada i situacija sa brisanjem plombi sa zemljišta na kojem je izgrađena MBO tvornica. I ovdje se odluka pokušava donijeti hitno kako se javnost ne bi imala vremena upoznati sa samim prijedlogom odluke i njezinim posljedicama, kako za grad tako i za njegove građane. Prijedlog odluke o prihvaćanju nacrta stečajnog plana nad ''Varaždin Airport'' d.o.o. u stečaju također je jedan od slučajeva koji upućuju na moguće privatne interese, a u potpunosti je u suprotnosti s interesima grada - navode Reformisti.

- Reformisti su protiv proračuna grada Varaždina za 2021. godinu. Jedan od najbitnijih razloga je i zaduženje grada Varaždina u obliku izdavanja obveznica u iznosu od 67 milijuna kuna, koje se neće utrošiti na kapitalne projekte ili ulaganje u infrastrukturu već će se iznos od 26,5 milijuna kuna podmiriti EKOS Holding i 22,5 milijuna kuna T&H Invest, što predstava moguće direktno pogodovanje privatnim interesima nasuprot interesima grada i građana. Planiranje 11 milijuna kuna za opremanje gospodarske zone Brezje kada su bale s otpadom još uvijek tamo, i ne nazire se kada će se iste ukloniti predstavlja još jednu u nizu besmislica - dodali su.

- Nerealizirani programi i projekti, neriješeni problemi, izgubljena sredstva iz EU fondova, netransparentno donošenje odluka te rješavanje privatnih interesa i problema na štetu grada i građana, ključna su obilježja ovakvog upravljana gradom.
Ovaj mandat gradonačelnika Čehoka predstavlja izgubljene godine i nemjerljivu štetu za građane grada Varaždina - zaključili su varaždinski Reformisti.