Reformisti: Grad zbog parkinga oštetio stogodišnju zaštićenu platanu na Banfici

VV | 11.2.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Platana na Banfici u Varaždinu, visine 17 metara, zaštićena je u kategoriji spomenik parkovne arhitekture još od 1975. godine, no unatoč tome Grad Varaždin samo 1,5 metara od debla naručuje iskopavanje kanala radi polaganja cijevi za odvodnju oborinskih voda obližnjeg parkinga - priopćili su iz Narodne stranke - Reformisti.

- Uslijed kopanja kanala neminovno dolazi do kidanja i rezanja korijenskog sustava same Platane. Jasno je da je Grad Varaždin kao naručitelj radova odgovoran za štetu koja je nanesena zaštićenom stablu, a u svom nemaru je postupio i protivno nekoliko zakonskih regulativa, obzirom da nije ishodio papire potrebne za taj zahvat niti je imao dopuštenje sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Nad ovime je proveden i inspekcijski nadzor te očekujemo da Grad Varaždin kao naručitelj snosi odgovornost  za počinjenu štetu - javljaju predstavnici NS Reformista.

- Ovaj primjer pokazuje koliko je našoj gradskoj vlasti stalo do tradicije i zaštićenih spomenika odnosno koliko nisu uopće upoznati s Zakonima te nisu u stanju postupati po istima. Žao nam je što je zbog neznanja gradske vlasti oštećeno ovo stogodišnje stablo, simbol i ponos Banfice na križanju Koprivničke i Vukovarske ulice - zaključuju predstavnici NS Reformista.