REFORMA ZDRAVSTVA "Ne treba čuditi ako broj liječnika koji odlaze iz Hrvatske ubrzano poraste" Foto: VV arhiva / ilustracija

REFORMA ZDRAVSTVA "Ne treba čuditi ako broj liječnika koji odlaze iz Hrvatske ubrzano poraste"

| 7.11.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

- Prijenos osnivačkih prava će omogućiti cjelovito upravljanje bolničkim sustavom, ali prije svega unapređenje kvalitete pruženih usluga. To podrazumijeva kategorizaciju bolnica, funkcionalnu integraciju bolnica, uštede u samom bolničkom sustavu te fleksibilnost bolničkih sustava. Osim toga, Opća bolnica Varaždin ima s 30. rujnom ukupno dugovanje od 439.430.405 kuna, dok je ukupno dugovanje svih županijskih zdravstvenih ustanova i Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin 509.519.423 kuna. Osnivač, Varaždinska županija, koja po Zakonu o ustanovama solidarno odgovara za dugove svojih ustanova, nema tih sredstava - odgovorili su nam iz Županije na pitanje o prijenosu osnivačkih prava nad općim bolnicama sa Županije na državu, što je predviđeno nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Što se tiče ulaganja koja Županija provodi provodi u zdravstvenim ustanovama, napomenuli su da je riječ o ulaganjima u ustanove koje su na području županije, medicinsko-dijagnostičkoj opremi i zgradama, koje će ostati na korist stanovnicima naše županije.

- Što se tiče financijskih sredstava, za projekt izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin Županija je financirala izradu projektno-tehničke dokumentaciju, dok je financiranje radova i opreme planirano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., dok su za završetak projekata izgradnje i opremanja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije sredstva osigurana i u županijskom proračunu - naveli su.

Kako su iz Varaždinske županije i OB Varaždin komentirali vertikalnu integraciju bolnica i domova zdravlja i rad bolničkih specijalista u domovima zdravlja, koje još novosti donose prijedlozi novih zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, kakve kritike stižu od liječnika i udruga pacijenata, ali i na koje se zahvate i preglede trenutačno najduže čeka u OB Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci