RECESIJA Drvna industrija bilježi pad poslovanja koji je najvidiljivi na tržištu podnih obloga

MGA | 19.6.2023. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Pad potražnje s njemačkog tržišta među prvima su u Hrvatskoj osjetili drvoprerađivači, koji se stoga okreću drugim, zasad stabilnijim tržištima Austrije, Švicarske i skandinavskih zemalja. U Požgaj Grupi predviđaju da će pravi rezovi u poslovanju krenuti tek s budžetiranjem za 2024. godinu jer se trenutačno slabo poslovanje pokriva dobrim rezultatima iz prethodne dvije godine.

Nakon posljednje dvije godine rekordnih rezultata, drvoprerađivački sektor posljednjih mjeseci osjeća pad poslovanja. Prema podacima, iznesenim na nedavno održanoj Drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji, recesija se odrazila na pad poslovanja i do 50 posto, a najvidljivija je na tržištu drvenih podnih obloga, dok su prodajne cijene pale i za 30 posto. Pad je vidljiv i u pratećim sektorima kao što je proizvodnja strojeva za preradu drva, no regionalni zastupnici njemačkih strojeva i opreme za drvopreradu očekuju da će taj pad biti manji nego 2008. godine.

O trendovima u drvnoj industriji za poslovni časopis Lider ovih je dana govorio i Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe, sa sjedištem u Velikom Bukovcu, jednom od najvećih predstavnika drvoprerađivačke branše u Varaždinskoj županiji.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.