RCGO PIŠKORNICA Na natječaju ponovno dvije ponude s višestruko većom cijenom od procijenjene

VV | 6.9.2022. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

Na ponovljenom natječaju za izvođača radova na izgradnji RCGO Piškornica jučer su otvorene dvije ponude, koje ponovno višestruko premašuju procijenjenu vrijednost nabave od 346,7 mil. kuna.

Ponude su predale tvrtja Helector iz Atene s ponudom bez PDV-a od 820,6 mil. kuna i Zajednica ponuditelja KOSTAK komunalno i građevinsko poduzeće iz Krškog i tvrtka Kostak - graditeljstvo tehnologija sirovine iz Zagreba s cijenom bez PDV-a od 669,9 mil. kuna.

- Kako su zaprimljene ponude veće od procijenjene vrijednosti nabave, a što je obzirom na trenutno stanje na tržištu bilo za očekivati te da se Vlada RH svojom odlukom obvezala na osiguranje 90% sredstava za izgradnju Centara za gospodarenje otpadom, osnivači tvrtke Piškornica, odnosno Skupština trgovačkog društva Piškornica, zatražit će sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kao i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kako bi se razmotrile pristigle ponude i osiguranje financijskih sredstava - objavili su u Piškornici.

Po održavanju sastanka sa čelnicima navedenih Ministarstava biti će donijeta odluka o nastavku provedbe postupka javne nabave, odnosno započeti evaluacija pristiglih ponuda i potom donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja. 

- Napominjemo da su se i drugi Centri za gospodarenje otpadom, kao i brojne druge infrastrukturne građevine i projekti, susreli s izazovom osiguranja dodatnih financijskih sredstava te da su u suradnji s resornim ministarstvima i Vladom RH pronađeni modeli financiranja.

Obzirom da je Centrima za gospodarenje otpadom Zakonom o otpadu utvrđena uloga i odgovornost obrade ostatnog miješanog komunalnog otpada, a sve kako bi se tako ispunile naše obveze u sektoru otpada prema EU, te da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iskazalo potvrdan stav spram osiguranja dodatnih sredstva kod drugih CGO koji su ove godine proveli postupak javne nabave, realno je očekivati takvu odluku i u ovom slučaju - zaključuju u Piškornici.