Razgovor uz Međunarodni dan starijih osoba: "Naši umirovljenici sa strepnjom čekaju zimu" Foto: VV arhiva / ilustracija

Razgovor uz Međunarodni dan starijih osoba: "Naši umirovljenici sa strepnjom čekaju zimu"

| 3.10.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Međunarodni dan starijih osoba obilježen je 1. listopada, a tim smo povodom razgovarali s Jadrankom Bahlen, predsjednicom Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije.

Inflacija, poskupljenja i energetska kriza pogađaju sve građane, no umirovljenici su među onima koji osjećaju najveći teret divljanja cijena.

- U Varaždinskoj županiji ima 40.777 osoba koje primaju neku od mirovina, a od toga je 24.239 žena. Prosječna mirovina je oko 2.700 kuna, pri čemu kod žena taj prosjek iznosi oko 2.450 kuna. Usklađenje mirovina iznosilo je 6,18, no inflacija je prešla stopu od 12%, hrana je poskupjela 18,1%, energenti 9,7%... stoga naši umirovljenici sa strepnjom očekuju ovu zimu. Njih 75% živi u zoni siromaštva – naglasila je Bahlen.

Male mirovine svima su zajednički problem, no upitali smo je kakva su iskustva umirovljenika iz ruralnih područja u odnosu na umirovljenike u gradovima.

- Ako usporedimo umirovljenike u gradu s onima u ruralnim područjima, možemo zaključiti da su oni na selu u malo povoljnijem položaju jer većina njih obrađuje nešto zemlje ili imaju svoje vrtove gdje uzgoje dovoljno povrća za svoje potrebe, a uz to neki hrane i kokoši te svinje. U gradu je to, naravno, nemoguće. Mole se da ne bude jaka zima jer je teško odvagnuti da li platiti grijanje pa da ti je želudac prazan ili kupiti hranu, a onda se smrzavati – napomenula je.

Što je predsjednica županijskog Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba kazala o još jednom problemu - nedostatku te cijenama smještaja u domovima za starije, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...