Ravnatelji škola na mukama: nenastavnih dana nema dovoljno, nadoknade subotama ili kraći odmor? Foto: Krešimir Đurić

Ravnatelji škola na mukama: nenastavnih dana nema dovoljno, nadoknade subotama ili kraći odmor?

IHR/Varaždinske vijesti | 11.11.2019. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Štrajk u osnovnim i srednjim školama ulazi u peti tjedan. U ovom, najdužem štrajku u povijesti hrvatskog školstva, škole iz Varaždinske županije dosad su izgubile pet nastavnih dana, a s najavljenim štrajkom za utorak "izgubit" će se šesti dan nastave.Prošli tjedan Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je svih školama upute kako nadoknaditi nastavu zbog štrajka. U tim uputama je navedeno kako će škole same odlučivati o nadoknadama, a kao mogućnosti navedeno je organiziranje nastave korištenjem nenastavnih dana, subotama, skraćivanjem odmora, a nije isključena ni mogućnost produljenja nastavne godine koja završava u srijedu, 17. lipnja 2020. godine.
Iako su neki prosvjetari skloni toj opciji, s obzirom na to da školska godina ionako završava usred tjedna, ravnatelji varaždinskih srednjih škola strahuju da bi to mogao biti problem zbog maturanata i rokova državne mature.
- Mi smo dan nakon što smo dobili upute proveli anketu u školi i učenike pitali za koju su opciju. Od 539 učenika samo njih 16 je bilo za ukidanje odmora, a svi ostali izjasnili su se za nadoknadu nastave subotama, tako da ćemo mi, kada štrajk završi, izgubljene dane nadoknaditi subotama iako je kod toga problem prijevoz učenika, s obzirom na veliki broj učenika putnika. Vjerujem da ćemo u suradnji s Varaždinskom županijom to uspjeti riješiti - rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.
I ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Rajka Tršinski kaže kako je prijevoz glavni problem kod nadoknade nastave subotama.
- Postupit ćemo po naputku kojeg ćemo dobiti od osnivača, odnosno Varaždinske županije. Po meni je najizglednija nadoknada u veljači kada je predviđen drugi dio zimskih praznika budući da mnogi učenici naše škole nisu u mogućnosti subotom doći u školu jer nema prijevoza - rekla je Tršinski.
Neke varaždinske osnovne škole već su iskoristile nenastavne dane kako bi nadoknadili dio propuštene nastave, međutim iz OŠ Cestica poručuju da nenastavnih dana za nadoknade neće biti dovoljno.- Morat ćemo dogovoriti model nadoknade, što znači da ćemo raditi izmjene i dopune Godišnjeg plana i programa kojeg donosi Školski odbor. Nakon što se sjednica održi moći ću vam reći više o načinu nadoknade nastave zbog štrajka. Što se pak tiče produljenja nastavne godine, mislim da je to u domeni ministrice koja je potpisala Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. - rekla je ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak.
I dok su ravnatelji zbog dana izgubljenih u štrajku sve više na mukama te je sve izglednija nadoknada nastave subotama za srednjoškolce, pitali smo Varaždinsku županiju hoće li se u tom slučaju organizirati prijevoz učenika putnika subotama u školu ili će Varaždinska županija dati naputke na koji način organizirati nadoknadu nastave. No iz Varaždinske županije poručili su kako dosad nije bilo nadoknađivanja nastave subotom, a pitanje hoće li biti potrebno koristiti skraćivanje odmora ili produljivanje školske godine razmatrat će se tek nakon što štrajk bude okončan.