Ravnatelj VI. OŠ izrazio žaljenje zbog nedostatnog odgojnog i empatičnog postupanja učiteljice Foto: VV arhiva / ilustracija

Ravnatelj VI. OŠ izrazio žaljenje zbog nedostatnog odgojnog i empatičnog postupanja učiteljice

| 7.6.2020. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Ovih su se dana varaždinskom, ali i širom javnošću proširile informacije da je učiteljica glazbenog odgoja u VI. Osnovnoj školi Varaždin vikala na učenika nakon što joj je, plačući, rekao da nije spreman odgovarati zbog smrti brata.

Što se dogodilo na satu glazbenog i što je škola poduzela nakon incidenta, upitali smo ravnatelja škole Marija Stančića.

- Dana 3.6.2020. na satu glazbenog odgoja učiteljica je ispitivala učenike. Među ostalima prozvala je učenika kojemu je nedavno umro stariji brat. Učenik je počeo plakati s obrazloženjem da nije spreman odgovarati zbog smrti brata. Budući da učiteljica nije razumjela obrazloženje učenika nastavila je povišenim tonom s daljnjim davanjem uputa. Usporedno je još jedan učenik počeo plakati prisjećajući se nedavnog smrtnog slučaja u obitelji. Mnoge učenike je to pogodilo i rastužilo. Nakon što je učiteljica shvatila o čemu se radi izrazila je sućut učenicima te je nastavila s planiranim aktivnostima nastavnog sata - odgovorio nam je ravnatelj.

Dodao je da su ga roditelji i razrednica tog istog dana obavijestili o navedenom događaju te da je sljedeće jutro, zajedno s razrednicom, razgovarao s učenicima u nastojanju da utvrdi što se dogodilo. U razgovor je uključena i stručna služba.

Kako je naveo, u ime škole se ispričao učenicima i izrazio žaljenje zbog nedostatnog odgojnog i empatičnog postupanja učiteljice, a pozvao je i učiteljicu da se ispriča učenicima, što je učiteljica učinila. Nakon toga ravnatelj je u dosje učiteljice umetnuo pisanu bilješku o tome što se dogodilo, kao i o obveznom načinu postupanja učiteljice.

U ime škole, ravnatelj se ispričao i roditeljima učenika.

- Posebno napominjemo kako su roditelji učenika u pisanom dopisu školi prihvatili ispriku te je za njih postupak okončan. Izrazili su žaljenje da je netko iskoristio njihovu obiteljsku tragediju za obračun s učiteljicom. Roditelji su se ogradili od pretencioznog teksta koji je objavljen u medijima. Potenciranje linča ih u njihovoj golemoj tuzi dodatno uznemiruje - dodao je ravnatelj.

Upitali smo ga je li i ranije bilo sličnih događaja ili pritužbi na tu učiteljicu.

- Na dosadašnji rad učiteljice ne postoje druge neriješene formalne pritužbe. Roditelji su uvijek dobrodošli izraziti svoje mišljenje ili prijedloge. Vjerujem da unatoč pojedinačnim poteškoćama, roditelji i učenici prepoznaju sav trud i rad koji svakodnevno ulažemo da naša škola bude sigurno i poticajno okruženje za stjecanje znanja i razvijanje pozitivnih ljudskih vrijednosti - zaključio je ravnatelj.