Ravnatelj Trut: "Pokazali ste doista naše veliko srce Ukrajincima"

IHR/Varaždinske vijesti | 30.3.2022. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

- U prihvatnom centru u Areni trenutno se nalazi pet osoba, u Domu II u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama smješteno je 100 osoba, u Hotelu Turist 64, a privatno 178 osoba. Također, 45 učenika pohađa naše škole, a od tog broja 44 učenika uključeni su u nastavu u osnovnim školama, a jedan učenik nastavu pohađa u Prvoj gimnaziji Varaždin. S današnjim danom imamo 291 zahtjev za privremenom zaštitom, a devet osoba iz Ukrajine prijavilo se na Zavod za zapošljavanje. Nastojimo svima izaći u susret kako bi se ti ljudi zbog nesretne agresije u Ukrajini kod nas osjećali što bolje i komotnije - rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak na konferenciji za novinare koja je danas održana ispred prihvatnog centra u Areni Varaždin.

Nakon što su obišli prihvatno-tranzitne centre u Međimurskoj županiji te granični prijelaz Goričan, kamo je došao jedan autobus s raseljenim osobama iz Ukrajine, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt u pratnji varaždinskog župana i njegove zamjenice Silvije Zagorec, ujedno i načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, te predstavnicima civilne zaštite, Crvenog križa i PU varaždinske, obišli su prihvatni centar u varaždinskoj Areni te smještajni kapacitet u Varaždinskim Toplicama.

S obzirom da su smještajni kapaciteti u Varaždinskim Toplicama i Hotelu Turist puni, župan Stričak pozvao je sve stanovnike naše županije koji imaju stan, kuću ili vikendicu koju ne koriste da se jave civilnoj zaštiti i daju te objekte na raspolaganje za smještaj raseljenih Ukrajinaca.

Trut je rekao kako je u ovom trenutku 11.200 osoba iz Ukrajine ušlo u Hrvatsku.

- Najveći dio njih u našu državu ulazi upravo preko graničnog prijelaza Goričan, a veliki dio njih dolazi u ovaj prihvatni centar u Areni koji je napravljen doista "po knjizi", onako kako treba biti te su svi koji ovdje dolaze i zatraže pomoć zbrinuti na najbolji mogući način. U ovom trenutku većina raseljenih Ukrajinaca smještena je u privatnom smještaju, čak 80 posto, što je i psihološki najbolje za njih - rekao je Trut i podsjetio kako je Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo poziv za sve naše sugrađane koji žele i imaju smještajne kapacitete na raspolaganju, da im se jave kako bi što više osoba iz Ukrajine mogli smjestiti privatno.

- Država se pobrinula da će, osim ovog solidarnog djela, nadoknati troškove koje će imati vlasnici. Sve pohvale Varaždinskoj županiji, civilnoj zaštiti Varaždinske županije i županu jer smo doista pokazali naše veliko srce prema svim Ukrajincima koji dolaze ovdje - rekao je Trut.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zadovoljan je koordinacijom svih službi na terenu sjeverozapadne Hrvatske.

- Jako sam zadovoljan s onim što sam vidio. Vodi se računa o najranjivijim skupinama, s čime ovo područje itekako ima iskustva, i zato želim svim stanovnicima Varaždinske županije zahvaliti na solidarnosti koju pokazuju u ovim trenucima - rekao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i dodao kako još uvijek postoji potreba za prevoditeljima.

Hvala svima koji su se prijavili kako bi pomogli u komunikaciji s raseljenim osoba, no prevoditelja još uvijek trebamo. Pozivamo sve koji znaju ukrajinski da nam se jave kako bi ih uključili u volontiranje ili profesionalni odnos rada s osobama iz Ukrajine.

- Zahvaljujem pripadnicima civilne zaštite, policije, Crvenog križa, zaposlenicima naših zdravstvenih ustanova te osnovnih i srednjih škola, braniteljima, vatrogascima i građanima koji su pomogli raseljenim osobama iz Ukrajine. Smatram da je naš sustav i u ovoj krizi reagirao kvalitetno i brzo te sve dobro funkcionira. Iza nas je iskustvo Domovinskog rata, migrantska kriza, dva razorna potresa, požari u Dalmaciji, niz poplava od Karlovca, Gunje, Vrgorca, epidemija koronavirusa, i sada prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine. Sve te situacije koje su snašle naš narod kroz zadnjih 30 godina naučile su nas da budemo u kriznim situacijama što otporniji i brzo reagiramo. Upravo zbog toga smatram da i dalje moramo ulagati u sve sastavnice zaštite i spašavanja kako bismo bili još otporniji jer često se pitam: "Što je sljedeće?". Stoga me veseli da je Vlada tijekom prošle godine donijela odluku o izgradnji pet Regionalna centra civilne zaštite u Hrvatskoj, od kojih će se jedan graditi upravo u Varaždinu. Ta će investicija naše društvo učiniti sigurnijim, ali će i sve te sastavnice civilne zaštite i spašavanja moći daleko kvalitetnije odrađivati svoje zadaće. Da imamo taj centar, ovaj prihvatni centar bi bio najvjerojatnije smješten sada tamo, gdje bi s jedne pozicije sve naše službe mogle kvalitetnije djelovati i pružati pomoć raseljenim Ukrajincima - rekao je Stričak.