Rasprava o rebalansu proračuna prešla na raspravu o smeću i isplati duga za Arenu Varaždin

| 13.7.2021. u 15:32h | Objavljeno u Aktualno

Iako se trebalo na drugoj točci dnevnog reda raspravljati o rebalansu proračuna, prvom u novom sazivu, u kojem su se našla dodatna sredstva za Špancirfest, za uređivanje ulica za povećanje stipendija za deficitarna zanimanja, financiranje higijenskih proizvoda za djevojke, energetska obnova škola i slično, rasprava prije glasanja po ovoj točci se još jednom okrenula na temu o otpadu te otplaćivanju duga TPN Dravi d.o.o. zbog duga koji je nastao u 2020. i 2021. godini od strane prošle gradske uprave, a upravo su Ivan Čehok i Zlatan Avar skrenuli na te teme.

- Nije jasno odakle povećanje od milijun kuna za odvoz otpada? Raspravu koju je predložio Habijan ste odbili, odbili ste dati izvješće, lakonski ste izjavili da će se sve riješiti razrješavanjem direktora Čistoće, a sami ste priznali da vam je ministar pomogao u rješavanju situacije. Ako vam je ministar pomogao, onda je jasno da ni direktor ni gradonačelnik tu ništa ne mogu učiniti. Moje pitanje, ako nemate potpisani ugovor s Koprivničkim Ivancem za zbrinjavanje otpada, kako ćete im platiti? Kako ćete natjerati ostale JLS-ove da to plate? Ne može direktor potpisati ugovor, već gradonačelnik s načelnikom mora prethodno potpisati sporazum i to je ključ svega. Oni 35 dana nisu u stanju potpisati ugovor s nijednom općinom jer nitko ne želi surađivati s Bosiljem, a ne sa Čistoćom. Mi, koliko sam čuo imamo potpisani ugovor s Davorom, ali ne znamo do kada i kolike količine - rekao je Čehok, nakon čega se osvrnuo i na odluku o plaćanju duga nastalog za neplaćanje obveza prema korištenju dvorane Arena Varaždin.

- Najgora odluka koju možete danas donijeti je plaćanje dvorane bez da od njih ne potražujemo 14 i pol milijuna kuna koje smo na vrijeme upozorili u nekoliko dopisa TPN Dravi. Oni su na vrijeme obaviješteni da nisu poštivali standarde kvalitete i da potražujemo novac. Staviti samo rashod, a ne i potraživati njihovu obvezu je šteta. Čemu žurba. Idemo vidjeti kolike su naše i kolike su njihove obaveze - rekao je Čehok. 

Isto tako je rekao da je direktora Čistoće, Davora Skrozu, iznenadila cijena odvoza u Piškornicu koja je s 350 kuna skočila na 460 kuna pa zato se nije platio račun za hitan odvoz smeća.

- Mi ne znamo što plaćamo za odvoz smeća. Možda ćete dići ruku za to, ali ja ne znam što plaćamo za odvoz. Isto tako smijemo li mi to platiti bez sporazuma i bez mijenjanja cijene odvoza građanima. Milijun kuna koje danas platimo mora biti u cijeni odvoza - objasnio je Čehok i upozorio da se ne smije odlučiti protiv integralne nagodbe.

- Mogu samo reći da je stavljena jedna stavka koja se možda neće koristiti ili koristiti, ali moramo imati sigurnost ako će nas pojedina jedinica lokalne samouprave tražiti plaćanje ekološke rente. Što se tiče sporazuma, ima ih nekoliko, ali vaši pijuni vam javljaju sve i što manje znate, to bolje je za građane grada Varaždina. Što se tiče plaćanje Arene Varaždina, prikazali ste sve rashode kao puni iznos, a nismo plaćali puni iznos. Priznali ste sve račune. Napravili ste na svoju ruku, a to se tako ne radi - objasnio je Bosilj.

Na sve to se nadovezao i vijećnik Zlatan Avar.

- Kažete da se po ptianju dvorane mi nešto nismo napravili po proceduri. Moj dopis iz lipnja 2020. vidjet ćete što smo onda rekli TPN-u i što smo rekli jasno da po preporuci Ministarstva gospodarstva i Eurostata da svi JVP-ovi su dali nešto ili su se nečega odrekli i jedino smo mi ovdje imali problema. Postupili smo odgovorno. Imali smo krizu i trebali smo negdje smanjiti troškove. Imate u tom dopisu kako se plaća najam u JVP-u koji se sastoji od standarda kvalitete i ako nisu ispunjeni imate pravo to umanjiti - rekao je Avar.

- Ima stvari u kojima jeste u pravu, ali niste u pravu - rekao je zamjenik Miroslav Marković, te upozorio da se daleko skrenulo s teme o rebalansu proračuna koji je prošao većinom glasova 14 glasova za, četiri protiv i dva suzdržana.