I dalje na mukama zbog Aglomeracije: "Vozači buseva žale se da im stakla hoće popadati!“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I dalje na mukama zbog Aglomeracije: "Vozači buseva žale se da im stakla hoće popadati!“

IHR/Varaždinske vijesti | 18.12.2019. u 20:22h | Objavljeno u Aktualno

- Od građana se može čuti, posebno autobusnih prijevoznika da im stakla s autobusa hoće popadati kad voze preko raskopanih cesta, bez obzira na brzinu, a u Maruševcu je bio i prosvjed zbog problema koji su i dalje ozbiljni. Meni, ni mojoj stranci nije namjera otežavati projekt Aglomeracije svjesni činjenice njegovog značaja, kao i problema koji se u njemu pojavljuju prije svega kod izvođača nedostatkom radne snage, pomanjkanjem kapaciteta ili porasta cijena. Međutim, moramo uvažavati probleme građana i gospodarstvenika koji se u tome nalaze i trpe štete. Aglomeracija je tek u početku a još nije počela u nekoliko gradova, Ludbregu, Novom Marofu, Ivancu i Lepoglavi. Župane, apeliramo da se vodi računa o obavezama izvođača radova, nadzornih institucija ŽUC-a  i svih koji u tom projektu sudjeluju. No, zanima me jesu li ti radovi pokriveni kakvim osiguranjem radi eventualne nadoknade štete sudionika u prometu, što bi sve skupa doprinijelo strpljenju i tolerantnijem odnosu? - pitao se Vladimir Lacković, HDZ-ov županijski vijećnik na zadnjoj sjednici Županijske skupštine koji je o nezadovoljstvu građana zbog raskopanih cesta postavio i na sjednici prije te.

- "Mi ne svojatamo projekte Aglomeracije, niti se slikamo, ali ceste nakon radova treba pravilno sanirati"

Zadovoljan je što je nakon toga uslijedila reakcija koja je bila, kako je rekao, uočljiva. 
- Na potezu kroz Općinu Vidovec raskopane ceste su sanirane, najprije šljunčanim zatrpavanjem prekopa, a onda i asfaltom, no na ostalim područjima nema spoznaje o takvim zahvatima – ustvrdio je.
Što se tiče ključnog problema građana, a to je da su radovi za njih neugodni i misle da predugo traju, župan Radimir Čačić je rekao kako je obveza izvođača da ceste nakon radova dovede u prvobitno stanje.
- Činjenica jest da 70 posto tih cijevi ide kroz županijske ceste, ali to nije ŽUC. ŽUC u tom kontekstu nema smisla spominjati. To nije naša obveza i sva odgovornost je na Varkomu i tvrtkama iz ugovora – rekao je Čačić.

Što se tiče garancija, dodao je da svaki takav posao mora imati garancije.
- Nisam ugovarao to, ugovarao je Varkom, ali garancije su nadam se izdane – ustvrdio je.

Varaždinski župan ne sumnja da će se posao odraditi u roku iako Aglomeracija kasni.
- Kao što znate, ponovljeni su natječaji, tvrtke koje su preuzele poslove u Aglomeraciji nemaju za to najčešće reference, ljude i opremu, uglavnom, nemaju ništa. To ne znači da se projekt neće napraviti. Zato i postoji mogućnost da se uzmu kooperanti, da se ojačaju kadrovski, a nešto će i naučiti, jer ovo su počeci. Rokovi su dovoljno dugi i ne sumnjam da će to biti korektno u rokovima napravljeno. Evo, nedavno sam se vratio iz Kine, prezentirali su nam plan prema kojem će se 400 kilometara metroa izgraditi u tri godine. Trebaš ti to napraviti. Da mi ne možemo položiti ove smiješne cijevi u roku? Naravno da možemo, napravit će se to. I da, da ne bi netko pomislio da smo mi platili Kinu. Privredna komora Kine je platila taj put, za razliku od nekih drugih putovanja ovdje, ali ne u ovoj Županiji – prokomentirao je varaždinski župan.