Raščišćena pretovarna stanica u Poljani Biškupečkoj! Bosilj: "Prije je to bilo nesnosno"

Marin Hižar | 2.8.2021. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj obišao je nedavno saniranu pretovarnu stanicu kod Poljane Biškupečke u kojoj se donedavno držalo 600 tona otpada, dok je zakonskom regulacijom dozvoljeno samo 10 tona.

-Ovdje je bilo preko 600 tona komunalnog otpada jer tvrtka Čistoća nije imala deponij u Hrvatskoj kamo bi smeće odlagala. Sada smo riješili taj problem, a i sanirano je ovo odlagalište. Bio sam ovdje prije, gospodin Puškadija također i bilo je nesnosno. Normalno se može hodati i nema mirisia. Prvog svibnja je ovdje bilo 500 tona otpada, to nije smjelo biti, dozvoljeno je samo 10 tona - kazao je Bosilj.

          Sve po pravilima

Na području pretovarne stanice trenutno se nalazi nekoliko spremnika za otpad. Prilikom pretovara otpad se, kako kaže Bosilj, više neće stavljati na tlo, već će se koristiti prikolica kao pretovarno sredstvo i spremnici za pohranjivanje viška otpada.

Prije spomenutih 600 tona otpada završilo je "na nekoliko odlagališta diljem Hrvatske". Sporazumi su potpisani sa sveukupno tri općine, koje na svojim područjima posjeduju adekvatne deponije. Isto tako, postoje planovi da se sama pretovarna stanica proširi.

-Ovo je pretovarna stanica Čistoće. S one strane, budući da je proglašen, od državnog interesa, regionalni centar gospodarenja otpadom Piškornica, i oni moraju isto imati pretovarnu stanicu. Oni će skupljati otpad iz 110 jedinica lokalne samouprave Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. Ovdje će biti njihova pretovarna stanica. Nadam se da će biti isto ovako uredna i da će izgledati kao što sada izgleda pretovaran stanica Čistoće kada se to izgradi - napomenuo je Bosilj.

          Nema mjesta zabrinutosti

Početkom srpnja, žitelji grada Varaždina proživjeli su neugodnosti kada je od strane Čistoće najavljena obustava odvoza miješanog otpada. Sama obustava trajala je nekoliko dana, a Neven Bosilj osporava ikakve razloge za zabrinutost kod građana.

-Za sada smo riješili problem do kraja godine i osigurali kapacitete Čistoće. Imali smo nedavno skupštinu, a ovaj tjedan bit će konstituiran novi nadzorni odbor i onda ćemo vidjeti dalje tko će biti uprava i da li će ta uprava osigurati kapacitete za sljedeću godinu. To nije posao gradonačelnik, to nije posao ministra, to je posao direktora Čistoće! - objasnio je Bosilj.

U vezi razmještanja bala smeća s pristupne ceste kod odlagališta u Brezju, Bosilj ističe kako se trenutno taj posao već obavlja, te se bale preslažu na način koji će omogućiti izradu koridora. Kritizirao je prošlu gradsku vlast koja mu je, za vrijeme mandata u Gradskom vijeću, rekla kako će to "biti jednostavno", što, na koncu, nije ispalo tako. Naveo je kako neriješavanje problema spomenute pristupne ceste do 31. ožujka sljedeće godine znači gubitak svih sredstava Europske unije za projekt koji je vrijedan gotovo 20 mil. kuna.

Završni komentar dao je Franjo Puškadija, predsjednik mjesnog odbora Poljane Biškupečke, ističući izrazito zadovoljstvo mještana u vezi sanacije pretovarne stanice.

-Mještani su sigurno zadovoljni, nisu oni niti ikad bili nezadovoljni. To je bilo par njih, oni dušobriznici. Oni znaju i vjeruju da se bude to riješilo, i to se riješilo svaki put. Tako je bilo isto da se tu skuplja otpad, a tu je bilo drvo. Već smo rekli sada je trenutačno tako, strpite se mjesec-dva i to se bude riješilo. Vidite kako je to danas čisto i tako bude dalje. Treba se brinuti što bude dalje. Piškornica ni sa kime ne razgovara, nikoga ništa ne pita, a država je donijela da je to od posebnog državnog interesa. Ja sada pitam "Kaj mi tu moremo?" Ništa, možemo samo tu dolje doći, fućkati i gledati kako oni rade. Oni nas ništa ne pitaju, oni [Grad Varaždin] nas bar pitaju. Do sada je bilo sve korektno, a ja mislim da bude i dalje tako - rekao je za kraj Franjo Puškadija.