Radovi dogradnje sustava odvodnje Trnovec i Zbelava Foto: Mario Šamec

Radovi dogradnje sustava odvodnje Trnovec i Zbelava

| 4.11.2015. u 11:44h | Objavljeno u Aktualno

U tijeku su radovi na dogradnji sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadne vode kod naselja Trnovec i Zbelava u svrhu zaštite podzemnih voda od zagađenja i očuvanja visoke kvalitete pitkih voda varaždinskog vodonosnika, a sustav će se priključiti na taložnicu u Motičnjaku kod Aquacitya. Ukupna vrijednost ovih projekta iznosi 16 milijuna kuna.

-Izuzetno me veseli da smo mogli lobiranjem kod Hrvatskih voda osigurati završetak radova na kanalizaciji u Trnovcu. Tim rasteretnim kanalom će 800 domaćinstva imati mogućnost spojiti se na kanalizaciju te će biti smanjena mogućnost poplava u općini Trnovec, a znamo da ih je do sada bilo puno - rekao je Predrag Štromar, župan Varaždinske županije na današnjoj novinarskoj konferenciji u Trnovcu Bartolovečkom.

Upravo će izgradnja rasteretnog kanala na sustav odvodnje Trnovec i Zbelava transportiranjem oborinskih otpadnih voda u rijeku Plitvicu smanjiti opasnosti od poplava.

-Nitko nije sretniji od mene danas u općini Trnovec Bartolovečki što možemo potvrditi stanovnicima da će od proljeća imati mogućnost priključenja na kanalizacijski sustav - rekao je Zvonko Šamec, načelnik općine Trnovec Bartlovečki.

Ovaj projekt je u potpunosti financiran od strane Hrvatskih voda i Varkoma. Hrvatske vode su financirale 80% od ukupnog iznosa, dok je Varkom financirao oko 20% ukupnog iznosa.

-Već se niz godina ulaže u ovaj sustav koji do dan danas nije u funkciji i normalno da je to dosta veliko opterećenje i za Varkom zbog uloženih sredstava, a prihoda od sustava odvodnje nismo imali. Veliko razumijevanje smo imali od Hrvatskih voda koji su shvatili potrebu dovršetka tog projekta i uz rješavanje određenih administrativnih problema sada smo došli u situaciju da će taj sustav kroz koji mjesec biti završen - rekao je Vlado Vlašić, direktor Varkoma.

Galerija slika