Što se događa u City Connectu, tvrtki sa sjedištem u Varaždinu čiji radnici traže veće plaće? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Što se događa u City Connectu, tvrtki sa sjedištem u Varaždinu čiji radnici traže veće plaće?

VV | 10.6.2023. u 19:46h | Objavljeno u Aktualno

Uz službenike i namještenike u državnim i javnim službama, veće plaće traže i radnici City Connecta. Prema objavi portala dw.com, u jednom od najvećih hrvatskih pozivnih centara, radnici su nezadovoljni uvjetima rada i plaćama koje su osjetno ispod hrvatskog prosjeka, a nezadovoljni su i komunikacijom s upravom tvrtke. Što se tiče "socijalnog dijaloga“, strahuju da je i u njihovom poduzeću sa sjedištem u Varaždinu od toga ostao samo dopadljiv naziv, a radnici su suočeni sa serijom otkazivanja radnog odnosa sindikalno organiziranim radnicima.

Među četvoro otpuštenih je i Igor Čudić, povjerenik Regionalnog industrijskog sindikata u City Connectu.

- U utorak predstoji nova službena procedura mirenja dviju strana u zaustavljenim pregovorima. Sindikat nije zadovoljan dosadašnjim razvojem događaja, s obzirom na to da poslodavac odbija prihvatiti prijedloge za povećanje materijalnih prava radnika, pri čemu ne nude svoj protuprijedlog, pa je moguć i štrajk ako u utorak ne bude dogovoreno neko mirnije rješenje - izjanio je za dw.com sindikalni povjerenik.

Dodaje kako su neposredno prije ovog mirenja, početkom travnja, na Radničko vijeće došli prijedlozi otkaza za četvero radnika sa E.ON-projekta koji su bili članovi sindikata, uključujući i njega kao sindikalnog povjerenika.

- Radnici su proglašeni tehnološkim viškom iako se paralelno s otkazima zapošljavalo petero novih radnika na istom odjelu da obavljaju iste poslove kao i radnicima za koje je zatražen otkaz. Budući da sam ja sindikalni povjerenik, poslodavac je za moj otkaz morao tražiti suglasnost sindikata koju nije dobio, dok je ostalim kolegama sredinom travnja uručen otkaz - rekao je Čudić.

U sindikatu drže da su ti otkazi nezakoniti, što će nastojati dokazati sudskim putem.

- I ja ću podnijeti tužbu zbog šikaniranja i uskraćivanja prava na rad. Zanimljivo je i da sam usred svega od uprave dobio ponudu da me se preseli na drugi projekt unutar firme, koji ima lošije uvjete rada, da bi prošlog tjedna taj projekt bio - ugašen - rekao je.

U Upravi pak tvrde da traju pregovori te vjeruju u izgradnju pozitivnih i produktivnih odnosa s našim zaposlenicima i njihovim predstavnicima.

- Predani smo suradnji s radničkim vijećem i sindikatom kako bismo osigurali da se prema zaposlenicima postupa pošteno i da se poštuju njihova prava. Vjerujemo da zajedničkim radom možemo stvoriti produktivnije i harmoničnije radno mjesto koje koristi i našim zaposlenicima i našoj tvrtki. Proces kolektivnog pregovaranja nije zaustavljen, proces je u tijeku. Trenutno smo u pregovorima sa sindikatom i sigurni smo da ćemo doći do ishoda zadovoljavajućeg za sve - kažu i poručuju kako ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve.

- Želimo naglasiti da ne diskriminiramo na temelju rase, boje kože, vjere, nacionalnog podrijetla, državljanstva, članstva u sindikatu, spola, rodnog identiteta, dobi, invaliditeta, političkog uvjerenja, seksualne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa, ekonomskog statusa ili drugog zakonom zaštićenog statusa. Poštujemo radnička prava i pravo naših zaposlenika na slobodu udruživanja. Zalažemo se za stvaranje radnog okruženja u kojem se s puno poštovanja postupa prema zaposlenicima i gdje je komunikacija otvorena i uljudna - poručili su iz City Connecta.

Označeno u