Rade se jelovnici za učenike varaždinskih škola koji od 1. listopada imaju besplatni topli obrok Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Rade se jelovnici za učenike varaždinskih škola koji od 1. listopada imaju besplatni topli obrok

IHR/Varaždinske vijesti | 20.10.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Od početka listopada osnovnoškolci u varaždinskim osnovnim školama imaju osigurani besplatni topli obrok. Projekt je to kojeg je uveo Grad Varaždin sa željom da se ujednače jelovnici svih škola te se učenicima osigura zdrava i kvalitetna prehrana, a s druge strane roditelje rastereti u sveopćem valu poskupljenja s kojim smo suočeni posljednjih mjeseci.

U tijeku pripreme

Sredstva za provedbu ovog projekta osigurana su rebalansom proračuna, a iz Grada Varaždina poručuju kako je predviđeno da će za provedbu projekta besplatnih toplih obroka u osnovnim školama za cijelu školsku godinu biti potrebno osigurati oko 3,6 milijuna kuna.

- Projektom su obuhvaćeni učenici koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina, uključujući i prigradska naselja te pohađaju osnovne škole kojima je Grad Varaždin osnivač i Katoličku osnovnu školu Svete Uršule do iznosa od 6,80 kuna - izvijestili su iz Grada.

Kako bi se ovaj projekt mogao provesti, u varaždinskim osnovnim školama bile su potrebne određene prilagodbe. Najveće ulaganje bilo je u II. OŠ Varaždin, gdje je napravljena rekonstrukcija kuhinje, a iz Grada Varaždina poručuju kako će određenih prilagodbi biti još tijekom početnog razdoblja trajanja projekta. Naime, u varaždinskim osnovnim školama, kako kažu u Gradu, još su u tijeku pripreme za početak s obzirom na to da se projekt toplog obroka spaja s projektom zdrave i pravilne prehrane “Čarobna osmica”.

Evaluacijski period

No podatak koliko učenika će biti obuhvaćeno ovim projektom u Gradu Varaždinu još nemaju.

- S obzirom na to da je projekt tek započeo i evaluacijski period će trajati do kraja godine, za preciznije podatke treba još malo pričekati, no svi učenici koji iskažu interes mogu se uključiti u prehranu u svakom trenutku provedbe projekta - poručili su iz Grada u kojem kažu da škole imaju zaposleno osoblje potrebno za provođenje ovog projekta prema standardima.

Ipak, u II. OŠ Varaždin zaposlena je jedna kuharica, a na VI. OŠ Varaždin dvije kao pomoć u produženom boravku. Još se izrađuju i jelovnici koji će biti objavljeni na internet stranicama svake škole čim budu završeni.