Psiholozi iz OB Varaždin savjetuju kako sačuvati psihičko zdravlje u vrijeme epidemije koronavirusom Foto: Ilustracija/Pixabay

Psiholozi iz OB Varaždin savjetuju kako sačuvati psihičko zdravlje u vrijeme epidemije koronavirusom

VV | 14.4.2020. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Aktualna pandemija bolesti COVID-19 ima značajan utjecaj ne samo na fizičko, već i na psihičko zdravlje ljudi. Osjećaj straha, neizvjesnosti i panike prisutan je kod velikog broja ljudi, neovisno o njihovom zdravstvenom statusu. Kod osoba oboljelih od COVID-19 virusom postoji dodatan strah za vlastiti život, strah i osjećaj krivnje radi mogućeg prijenosa bolesti na bliske osobe, ali i opasnost od razvoja težih psihičkih stanja, kao što su anksiozne ili depresivne tegobe, kao posljedica života u karanteni. Ovakva situacija izaziva i visoku razinu stresa kod velikog broja ljudi, a dodatno cijeloj situaciji doprinosi i gubitak posla ili samo razmišljanje o mogućem gubitku posla, mogući financijski gubici, upitna vjerodostojnost svakodnevnih informacija.

– Naše tijelo i um su međusobno povezani. Stoga ne iznenađuje da naše tijelo reagira na promjene koje se zbivaju u našem umu. Pojačana psihička uznemirenost često se manifestira kroz različite tjelesne simptome kao što su treskavica, mučnina, pojačani rad srca i nemogućnost umirivanja. Takvi simptomi su uobičajena i normalna posljedica količine strahova koji su prisutni u nama posljednje vrijeme. Očekivano je i javljanje osjećaja beznađa i depresije – objasnili su bolnički psiholozi, naglašavajući i kako postoji kratki psihološki vodič kroz boravak u karanteni.

Preporučuje se stoga napraviti dnevni raspored, zadati si određene planove i ciljeve koji se mogu izvršiti, te se usmjeriti na aktivnosti koje se mogu kontrolirati. Tako osigurava se stabilnost i sigurnost.

– Mi kao stručnjaci iz tog područja savjetujemo svima da u prvom redu pokušaju ograničiti količinu vijesti. Dovoljno je jednom ili dva puta dnevno čuti vijesti iz vjerodostojnih izvora. Umjesto pretraživanja vijesti, pokušajte raditi stvari koje vas vesele i opuštaju, poput čitanja, crtanja, gledanja omiljenih serija, filmova, dokumentaraca, budite fizički aktivni, naravno poštujući sve mjere i preporuke stožera civilne zaštite – savjetovali su psiholozi te dodali kako je ovo vrijeme koje možemo iskoristiti i za učenje novih stvari.

Brojna tehnološka dostignuća, u ovo vrijeme kada nam se savjetuje fizička distanca omogućuje nam održavanje virtualne socijalne kontakte. Prisjetite se članova svoje obitelji ili prijatelja s kojima niste dugo komunicirali, javite im se.

U ovoj situaciji, vrlo je važno preuzeti i kontrolu nad svojim mislima o brizi. Zabrinjavajuće misli sasvim su očekivane, međutim kada one preuzmu veći dio našeg vremena, onda smo podložniji psihičkoj nestabilnosti i mentalnom oboljenju.

– Iskoristite ovo vrijeme za upoznavanje sebe, utvrdite koje su vaše jake strane i kako ćete ih iskoristiti u budućnosti. Također, osvijestite se da boravkom u karanteni, ograničavanjem kretanja zapravo štitite sebe, štitite članove svoje obitelji, prijatelje, svoje najmilije koji su možda i u rizičnoj skupini. Zapravo tako pokazujete svoju kolektivnu socijalnu odgovornost – rekli su psiholozi.

 Također, iz Opće bolnice Varaždin savjetuju da ako ste značajno uznemireni i ne možete si pomoći, psiholozi Opće bolnice Varaždin pružaju psihološku podršku putem telefonskog poziva i e-pošte, a raspored dostupnosti pojedinog broja odnosno psihologa može se provjeriti i na mrežnim stranicama OB Varaždin.

Telefonski brojevi:

Tihana Đumić, mag.psych. 098/981-4446 

Emanuel Lacković, mag.psych. 099/708-6779 

Ivor Hoić, mag.psych. 099/219-1954

Marina Kereša, univ.spec.clin.psych. 099/311-5685

Monika Melnjak, mag.psych. 099/31-5659

Smjene: jutro 7-15, podne od 15-23, noćna od 23-7

e–mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za vrijeme trajanja epidemije osigurana je i psihijatrijska podrška pacijenata oboljelih od COVID-19 i medicinskog osoblja, telefonskim putem.

Alma Kranjc, dr.med., spec.psihijatar, 099/736-8725 (radnim danom od 7 do 15 h)

Maja Vincek, dr.med., spec.psihijatar, 099/311-5655 (radnim danom od 14 do 22 h)

dr. Ladislav Gradečak 099/211-9844

Označeno u