Prvom dozom cijepljeno više od 14 i pol tisuća djece

Varaždinske vijesti/HRT | 30.10.2021. u 20:03h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtom valu epidemije velik je udio djece i mladih među novozaraženima, zbog čega se sve češće govori da bi se i oni trebali cijepiti ako želimo pobijediti virus, objavljuje portal HRT-a.

Dosad je u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno malo manje od 15 tisuća djece do 18 godina, a objema njih oko 10 tisuća.

Američka Uprava za hranu i lijekove prva je odobrila Pfizerovo cjepivo i za djecu od 5 do 11 godina.U Hrvatskoj se djeca zasad cijepe od 12. godine života, a liječnici ponavljaju - cijepljenje osoba iz te dobne skupine itekako je važno.

- Visoki je postotak zaraženih među djecom u Europi, tako da je iznimno važno da se i djeca cijepe, a vrlo vjerojatno će negdje do prosinca biti odobreno Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina, poručuje Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Prim. dr. sc. Ivica Knezović, dr. med., specijalist pedijatrijske infektologije, kaže da je cijepljenje važno za sve dobne skupine i da je to trenutačno naše uglavnom jedino oruđe za borbu protiv COVIDA-a.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dosad je prvom dozom cijepljeno više od 14 i pol tisuća djece. Drugu dozu primilo je više od 10 tisuća djece mlađe od 18 godina.

Zanimanje za cijepljenje djece i mladih do 18 godina u posljednjih mjesec dana poraslo je za 30 posto, objavio je portal HRT-a.